Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Particularitati ale raspunderii transportatorului in transportul de marfuri

Potrivit art. 425 Cod Comercial „carausul este raspunzator de pierdere sau stricaciunea lucrurilor care i-au fost incredintate spre transport din momentul in care le primeste pana la acela al predarii lor destinatarului.”

In mod asemanator, art.82.1 din Regulamentul de transport C.F.R. din 1997 prevede urmatoarele: „Calea ferata care a primit la transport marfa cu scrisoarea de trasura este raspunzatoare de executarea transportului si de integritatea marfii pe intreg parcursul pana la eliberare.”

Expresia „pierderea sau stricaciunea lucrurilor” folosita de legiuitorul comercial, la fel cu sintagma „integritatea marfii”, pe care o intalnim in textele Regulamentului din 1997, denota ca in sfera lor se includ atat lipsurile cantitative, cat si cele calitative ale bunurilor transportate.

Momentul initial al raspunderii carausului pentru marfurile primite la transport curge de la data aplicarii stampilei proprii pe documentul de transport. Momentul final al raspunderii este determinat de eliberarea marfii la destinatie.

Carausul raspunde si in situatia in care refuza nejustificat sa primeasca marfa pentru transport. In aceasta situatie, raspunderea carausului fata de solicitantul transportului are o natura delictuala.

In transportul de marfuri raspunderea carausului poate fi antrenata pentru: 
- pierderea totala a marfii. 
- pierderea partiala a marfii. 
- avaria. 
- depasirea termenului contractului de transport. 

Culpa carausului este prezumata in urmatoarele situatii: 
- marfa n-a fost eliberata destinatarului sau pusa la dispozitia lui in termen de 30 de zile de la data care urmeaza termenului de eliberare. 
- in situatia lipsurilor cantitative ce apar cand carausul a cantarit marfa pe cantarele sale sau n-a cantarit-o, dar avea obligatia sa o faca. 

In situatia culpei dovedite, carausul raspunde si in urmatoarele cazuri:
- lipsuri cantitative din marfurile a caror cantarire nu este obligatorie si nu au fost cantarite de caraus, iar mijlocul de transport inchis a sosit fara urme de violare, scurgere, sustragere, avarie si cu sigiliile intacte sau, in cazul mijloacelor de transport deschise, sosite cu semnele intacte. 
- in cazul substituirii, diluarii, alterarii sau avariei marfii in cursul transportului, cand mijloacele de transport inchise nu au fost violate sau in cazul mijloacelor de transport deschise, cand semnele de pe marfurile transportate sunt intacte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro