Segmentii au rolul de a etansa camera de ardere in ambele sensuri, de a evacua caldura (la nivelul regiunii portsegmenti se evacueaza 60-75% din caldura pistonului) si de a doza si distribui uniform uleiul pe oglinda cilindrului. Dupa rolul pe care il indeplinesc, distingem doua tipuri de segmenti:
- segmentii de compresie, care impiedica scaparea gazelor din camera de ardere spre carter. Au forma unor inele cu o taietura (fanta) pentru asigurarea montajului in canalele din piston. Exista doi sau mai multi segmenti de compresie. Deoarece la cresterea turatiei motorului timpul de scurgere a gazelor prin interstitiile segment–canal se micsoreaza, imbunatatindu-se etansarea, la motoarele de turatie mare etansarea camerei de ardere se asigura cu un numar mai mic de segmenti. Primul segment dinspre camera de ardere este cel mai puternic solicitat termic, din care cauza se mai numeste si segment de foc. Segmentii de compresie se confectioneaza din fonta cenusie perlitica cu grafit lamelar, care are bune calitati antifrictiune.
- segmentii de ungere, care impiedica trecerea uleiului dinspre carter in camera de ardere. Exista 1-2 segmenri de ungere confectionati din tabla de otel in forma de U cu fante pentru scurgerea uleiului raclat de pe peretii cilindrului in carter.
Cerintele impuse segmentilor:
- sa se aseze perfect pe oglinda cilindrului si pe flancurile canalelor din piston.
- sa aiba elasticitate, care sa-l faca sa preseze pe cilindru cu o presiune medie elastica pE. Rosturile s necesare pentru montarea segmentilor peste capul pistonului in canale trebuiesc montate defazat pentru realizarea efectului de labirint in scopul limitarii scaparilor de fluid din cilindri la max. 0,2-1%.
Materialele pentru segmenti trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
- sa aiba proprietati bune de alunecare, care sa asigure reducerea frecarii si evitarea gripajului.
- sa aiba duritate ridicata pentru cresterea rezistentei la uzare.
- sa reziste la coroziune.
- sa aiba rezistenta mecanica si modul de elasticitate mare la temperaturi ridicate.
Cel mai utilizat material pentru segmenti este fonta cenusie perlitica cu grafit lamelar. Acesta are o faza moale (grafitul), care este antigripant, retine uleiul si asigura rezistenta la coroziune si o faza tare (perlita) care asigura rezistenta la uzare. Daca aceasta fonta se aliaza cu Cr, Cu, Mn, Mo, Ni, Ti, V, creste duritatea materialului, se mentin proprietatile mecanice la temperaturi mari si se favorizeaza descompunerea cementitei.
La motoarele m.a.c. supraalimentate, segmentii se confectioneaza din otel, iar segmentul de foc din otel grafitizat.
In prezent se utilizeaza si segmenti din pulberi sinterizate.
Rezultate bune se obtin daca segmentii se protejeaza cu straturi superficiale metalice. Astfel protejarea cu un strat moale de Pb, Sn sau Cd asigura imbunatatirea rodajului, in timp ce cromarea poroasa a segmentului de foc imbunatateste ungerea acestuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !