Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Capacitatea de trecere a autovehiculului

Prin capacitatea de trecere se intelege calitatea autovehiculului de a se deplasa pe drumuri sau terenuri accidentate si de a trece peste obstacole.

Din punct de vedere al capacitatii de trecere, autovehiculele pot fi: autovehicule obisnuite si autovehicule cu capacitate mare de trecere (autovehicule pe roti cu toate rotile motoare, autovehicule pe senile si autovehicule pe semisenile).

In functie de conditiile de deplasare, capacitatea de trecere poate fi imbunatatita prin urmatoarele masuri: la autovehiculele pe roti prin folosirea pneurilor cu profit de tractiune, prin folosirea pneurilor de joasa presiune, prin folosirea lanturilor etc., iar la autovehiculele pe senile prin profilul zalelor senilei sau prin latimea senilei.

Capacitatea de trecere a unui autovehicul este caracterizata de urmatorii parametri:
- presiunea specifica pe sol, data de raportul dintre greutatea totala a autovehiculului si suprafete de contact dintre pneuri sau senile si sol. Cu cat presiunea specifica pe sol este mai mica cu atat autovehiculul se poate deplasa mai usor pe terenuri desfundate, zapada, nisip etc. Prin micsorarea presiunii specifice pe sol se imbunatatesc calitatile de tractiune ale autovehiculului, iar organele de rulare nu taseaza straturile superficiale ale solului. La autovehiculele obisnuite presiunea specifica pe sol este de 3,0 - 5,5 daN/cm2.
- garda la sol sau lumina este parametrul care indica obstacolele maxime peste care poate trece autovehiculul fara sa le atinga. Cu cat lumina este mai mare, cu atat capacitatea de frecare a autovehiculului este mai buna, insa se inrautateste stabilitatea, deoarece se ridica centrul de masa.
- raza longitudinala si raza transversala de trecere, influenteaza asupra capacitatii de trecere in sensul ca cu cat aceste raze sunt mai mici si cu cat distanta de la punctul cel mai de jos la sol este mai mare capacitatea de trecere se imbunatateste, insa se inrautateste stabilitatea.
- raza minima de viraj a autovehiculului, este in cazul autovehiculelor pe roti distanta de la centrul instantaneu de viraj, pana la axa de simetrie a puntii din spate a autovehiculului, la un unghi de bracare maxim al rotilor de directie. Cu cat aceasta raza este mai mica, cu atat capacitatea de trecere este mai buna.
- raza rotilor autovehiculului influenteaza capacitatea de trecere a autovehiculului peste obstacole orizontale sau verticale. La autovehiculele obisnuite cu o singura punte motoare inaltimea unui obstacol vertical peste care poate trece este h»2/3r (r fiind raza rotilor, iar la autovehiculele cu mai multe punti motoare h»r. Latimea canalului peste care poate trece un autovehicul, cu conditia ca marginea acestuia sa fie suficient de rezistenta, este b»r pentru autovehiculul cu o singura punte motoare, iar la autovehiculele cu mai multe punti motoare b»1,2 r. La tractoarele pe roti, aceste valori sunt valabile fata de raza rotilor din fata, iar la tractoarele pe senile latimea canalului (b) peste care poate trece este b (L fiind baza tractorului) pe cand inaltimea obstacolului vertical este limitata de unghiul limita de rasturnare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro