Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Salarizarea personalului din transporturile rutiere, locul si rolul ei

Astazi, intr-o economie moderna, atat conducatorii cat si ceilalti membri ai unei companii, sunt sau ar trebui sa fie din ce in ce mai interesati pentru a creste rezultatele eforturilor depuse de oameni in procesul de productie.

Inca de la inceputul cercetarilor si pe tot parcursul dezvoltarii managementului un loc central l-a ocupat si il ocupa pe de-o parte, studierea de detaliu a procesului de munca si rationalizarea acestuia pentru ca omul sa lucreze cu maxim de randament si minim de efort si pe de alta parte, stabilirea elementelor (in primul rand salariul) care sa-l determine pe om sa obtina rezultatele asteptate.

In vederea studierii comportamentului omului in executarea sarcinilor trebuie cunoscute si analizate diferitele teorii de motivare si mai ales factorii de natura sa influenteze acest comportament. Astfel, se pot desprinde urmatoarele:
- omul are o arie larga de cerinte pe care doreste sa le satisfaca: cerintele fundamentale (aici intra cerintele fiziologice si de protectie), sociale, de personalitate etc.
- ca urmare, principala treapta de motivare absolut necesara consta in asigurarea unui nivel de salariu care sa-i poata satisface cerintele de baza (sau fundamentale).
- motivarea este si trebuie considerata si ca functie de stimulent, rolul unui astfel de stimulent constand in a determina omul sa-si sporeasca nivelul sau economic prin intermediul unui castig in crestere.
- castigurile salariale sa fie totdeauna in stricta corelatie cu rezultatele ce se obtin in munca, adica oamenii sa obtina o compensatie echitabila pentru munca depusa.

Tinand cont de caracteristicile cele mai semnificative ale diferitelor teorii de motivare, un management de calitate trebuie sa stabileasca si sa aplice forme si metode practice, prin care sa se asigure orientarea activitatii oamenilor spre realizarea obiectivelor stabilite. Un astfel de rol revine in principal, sistemului de salarizare, care necesita o anumita imbinare a elementelor componente. Asa cum managementul si strategia se influenteaza reciproc, asa cum fiecare companie are particularitatile sale in adoptarea unui anumit management, tot asa, sistemul de salarizare element al managementului companiei, are particularitatile sale, nu numai la nivelul unitatii ci chiar in interiorul acesteia.

Sistemul de salarizare este compus dintr-un numar de elemente, care se completeaza si/sau se conditioneaza reciproc, astfel incat acesta sa-si poata indeplini rolul pentru care a fost proiectat. Totodata, sistemul de salarizare se stabileste in asa fel, incat sa poata asigura compensarea sub forma baneasca, a muncii depuse de oameni in activitatea pe care o desfasoara.

In mod direct sau indirect, fiecare din teoriile de motivare recunoaste rolul pe care il au banii - salariile in comportamentul oamenilor pentru o eficienta maxima a muncii consumate. Din punct de vedere practic, nu incape nici o indoiala ca salariul sub diferitele lui forme constituie elementul de baza, in determinarea comportamentului individului pentru o munca productiva si de calitate. Acest rol trebuie indeplinit de sistemul de salarizare, atat in ansamblul sau cat si de fiecare element in parte. Ca urmare, sistemul de salarizare asigura motivarea omului pentru:
- o continua ridicare a calificarii profesionale (atat prin pregatirea teoretica cat si prin experienta in munca) necesara pentru indeplinirea unor operatii concrete.
- o organizare rationala a muncii, corespunzatoare nivelului de inzestrare tehnica posibil, de asigurat.
- desfasurarea activitatii intr-un ritm normal de munca, care sa asigure un anumit nivel de productivitate.
- o calitate a lucrarilor in deplina concordanta cu cerintele clientilor.
- un climat de munca care sa garanteze o buna cooperare intre indivizi.
- asumarea de raspunderi corespunzatoare postului si sarcinilor care le revin.

Pentru a raspunde unor astfel de cerinte care sa conduca la succesul si continuitatea fiecarei companii, sistemul de salarizare trebuie sa cuprinda mai multe elemente care luate separat orienteaza comportamentul fiecarui individ spre realizarea performantelor ce se asteapta de la el. Aceste elemente ale sistemului de salarizare sunt:
- subsistemul salariilor de baza, care cuprinde: salariul de baza minim, coeficientii de ierarhizare si indicatoarele de calificare sau descrierile posturilor.
- normele de munca, ca element al sistemului de salarizare.
- sporurile de salarii.
- sistemul de premiere.
- formele de salarizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro