Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Straturile de fundatie

Stratul (straturile) de fundatie este situat intre stratul de baza sau imbracamintea rutiera si terenul de fundare, avand urmatoarele roluri:
- rol de rezistenta: preia eforturile unitare verticale de la stratul rutier superior, le repartizeaza pe suprafete mai mari si le transmite stratului imediat inferior sau terenului de fundare, in limita capacitatii portante a acestora, in acest scop, straturile de fundatie trebuie sa fie alcatuite astfel incat sarcinile statice sau dinamice din trafic sa fie preluate in asa masura incat terenul de fundare sa nu fie solicitat peste limitele admisibile.

Straturile de fundatie trebuie sa aiba o rezistenta stabila si o grosime suficienta pentru a repartiza cat mai uniform eforturile unitare verticale, pe terenul de fundare.

Deformabilitatea acestor straturi trebuie sa fie cat mai mica, cu atat mai mult cu cat straturile superioare sunt mai subtiri si cu capacitate portanta mai redusa, in general, din acest punct de vedere, o compactare ridicata a stratului de fundatie este garantia unei bune comportari in exploatare a structurii rutiere.

In cazul in care stratul superior de fundatie indeplineste si rolul stratului de baza, proiectarea si executia acestuia trebuie sa se faca din materiale mai rezistente, deoarece primeste si solicitarile transmise prin imbracamintea rutiera (socuri, vibratii, o parte din eforturile unitare tangentiale etc.). De aceea, se evita sa se foloseasca in stratul superior de fundatie materiale pietroase din roca slaba (calcare moi, sisturi si roci alterabile etc:).
- rol drenant: asigura drenarea si evacuarea apelor infiltrate in structura rutiera, impiedicand stagnarea acestora la nivelul patului drumului. Acest rol este esential pentru mentinerea constanta a capacitatii portante a structurii rutiere. Prezenta apei este deosebit de daunatoare, ea provocand o reactie in lant, ce conduce in final la distrugerea structurii rutiere.
- rol anticapilar: rupe ascensiunea capilara a apelor subterane. Acest rol este indeplinit de straturi rutiere alcatuite din materiale granulare, avand o grosime mai mare decat inaltimea ascensiunii capilare a apelor subterane, amplasate pe terenul de fundare.
- rol antigel: impiedica patrunderea inghetului pana la nivelul pamantului din patul drumului, recomandandu-se, in acest caz, folosirea in straturile de fundatie a unor materiale negelive, cu o conductibilitate termica redusa.
- rol anticontaminant (izolator): opreste patrunderea argilei din terenul de fundare spre straturile rutiere superioare, de rezistenta, ale structurii rutiere.

Cele mai frecvente cazuri de nereusita in exploatarea straturilor de fundatie se datoresc sensibilitatii la actiunea apei a materialelor din care acestea sunt realizate si contaminarii straturilor rutiere din materiale necoezive cu argila din patul drumului.

Daca se exclude contactul cu apa al materialelor din patul drumului si din straturile rutiere de fundatie, conditiile de rezistenta sunt satisfacatoare si se mentin corespunzatoare in majoritatea cazurilor, intrucat eforturile unitare ce apar in straturile inferioare sunt relativ mici.

Daca straturile de fundatie nu pot realiza unul sau mai multe din rolurile: drenant, anticapilar, antigel si anticontaminant, se impune realizarea, intre patul drumului si primul strat de fundatie, a unui strat de protectie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro