Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Masini electrice rotative

Zgomotul produs de masinile electrice rotative rezulata din suprapunerea mai multor componente de la natura diferita cum ar fii zgomotul mechanic, zgomotul turbionar si zgomotul magnetic.

Zgomotul mecanic are drept cauz neechilibrarea pieselor in rotatie ale masinii, aparitia fortelor de ciocnire si de frecare in lagare (zgomotul lagarelor) si vibratia periilor (zgomotul periilor).

Zgomotul lagarelor apare ca urmare a faptului ca exacutia si montajul rotorului si lagarelor nu se poate efectua atat de perfect, incat sa nu apara in lagare eforturi dinamice variabile in timp.

Zgomotul periilor apare la masinile cu collector si la cele cu inele si depinde de calitatea periilor, a suprafetelor de alunecare, de starea de rodarea a periilor, de modul de ghidare port-perii, de presiunea periilor pe suprafata de contact, si de fenomenul de comutatie. Energia acustica a zgomotului periilor este repartizata de un numar de componente armonice ale unei fundamentale a carei frecventa este in functie de turatia rotorului si de numarul lamelelor colectorului.

Zgomotul turbionar provine in general de la ventilatorul masinilor electrice rotative si este cauzat de circulatia fortata a aerului de racire din interiorul masinii. Niveleul de presiune al zgomotului creste rapid cu marirea diametrului si turatiei rotorului, precum si cu micsorarea spatiului dintre rotorul ventilatorului si capacele lagarelor.

Ca urmare a faptului ca majoritatea masinilor electrice rotative nu au un sens de rotatie unic, ventilatoarele pentru racire, spre deosebire de cele de tip industrial care au un sens de rotatie, au aripioarele drepte, asezate radial, nerecomandat din puct de vedere aerodinamic.

O sursa de zgomot turbionar o constituie rotorul masinilor ca urmare a circulatiei aerului de racire in lungul rotorului. Zgomotul produs are un character armonic, frecventa componentei fundamentale fiind egala cu produsul dintre turatia rotorului si numarul crestaturilor acestuia.

Metodele de combatere a zgomotului masinilor electrice rotative trebuie sa se bazeze pe cunoasterea surselor de zgomot existente si pe ponderea pe care o are fiecare componenta a zgomotului global. La elaborarea solutiilor de combatere a zgomotului trebuie sa se realizeze un compromise intre cerintele acustice, posibilitatile tehnice si aspectele economice, in care rolul hotarator il are costul cerintelor acustice.

Solutiile de combatere a zgomotului se refera atat la combaterea directa la sursa, cat si la impiedicarea radiatiei zgomotului in mediul inconjurator.Calea cea mai economica si mai eficace este suprimarea sau reducerea zgomotului la sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro