Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Elementele geometrice ale macadamului

Dupa cilindrare, grosimea macadamului folosit ca imbracaminte va fi de minimum 10 cm, iar cea a macadamului folosit ca strat de baza va fi de minimum 8 cm.

Latimea macadamului folosit ca imbracaminte rutiera trebuie sa depaseasca latimea partii carosabile cu 0,25 m, pe ambele parti. In cazul unui strat de baza, latimea macadamului trebuie sa fie in conformitate cu reglementarile in vigoare, privind latimea partii carosabile si modul de realizare a benzilor de incadrare.

Profilul transversal, in aliniament, se executa sub forma de acoperis cu doua pante egale si cu o racordare printr-un arc de cerc in treimea mijlocie, iar in curbe si in zonele de amenajare aferente, profilul transversal va fi amenajat in functie de viteza de proiectare.

Pe strazi si alei se admite si executarea in profil transversal curb, avand bombamentul 1/50-1/60, in functie de latimea strazii sau a aleii. La drumurile cu o singura banda de circulatie sau in cazuri speciale, cand asigurarea scurgerii apelor se face intr-o singura parte, se poate executa un profil transversal cu panta unica.

In profilul transversal, macadamul folosit ca imbracaminte, se executa cu urmatoarele pante:
- 3 % pentru drumuri si strazi in aliniament, avand cel putin doua benzi de circulatie.
- 4 % pentru drumuri si strazi in aliniament, avand o singura banda de circulatie.
- 3-4 % pentru trotuare si alei, in functie de latimea acestora.

In profilul longitudinal, macadamul utilizat ca imbracaminte poate avea declivitatile maxime variind intre 4 %, pentru viteza de proiectare de 100 km/ora, si 8 %, pentru viteza de proiectare de 25 km/ora. La constructia drumurilor noi, declivitatea nu poate depasi 6 % decat in cazuri cu totul exceptionale.

Pantele profilului transversal si declivitatile in profil longitudinal ale macadamului folosit ca strat de baza vor avea aceleasi valori ca pantele imbracamintei ce se va executa pe macadam.

La executarea macadamurilor sunt admise urmatoarele abateri limita:
- abaterile limita locale, admise pentru grosimea imbracamintei, sunt de ± 10 % fata de grosimea proiectata.
- abaterile limita locale, admise pentru latimea imbracamintei, sunt de ± 5 cm.
- abaterile admise in profil transversal pentru macadamul folosit ca imbracaminte sunt de maximum 2 mm/m. Acestea se vor masura cu sablonul si pana. Nu se admit abateri care permit stagnarea apei pe platforma drumului.
- denivelarile admisibile in profil longitudinal la macadamul folosit ca imbracaminte sunt de maxim 20 mm sub dreptarul de 3 m lungime. Nu se permit denivelari care permit stagnarea apei pe platforma drumului.
- la cotele profilului longitudinal, masurate pe axa sau la marginile imbracamintei, se admite o abatere limita de ± 5 cm fata de prevederile proiectului, cu conditia respectarii pasului de proiectare adoptat.

Pentru macadamul folosit ca strat de baza, abaterile sunt identice cu ale imbracamintei rutiere din macadam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro