Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tratamente bituminoase la cald

Tratamentele bituminoase la cald se executa pe timp uscat si calduros, la temperatura mediului ambiant de peste +8 °C, iar cele executate la rece, de obicei cu emulsie bituminoasa cationica, se pot realiza la temperatura aerului de peste +5 °C si pe suprafete umede, dar nu pe ploaie.

Executarea tratamentelor bituminoase cuprinde urmatoarele operatii de baza: pregatirea suprafetei, stropirea bitumului, raspandirea agregatelor si cilindrarea. Pregatirea suprafetei pentru tratamente consta, in general, in repararea tuturor degradarilor existente si curatarea ei temeinica de orice murdarie.

Pe suprafetele imbracamintilor bituminoase, care prezinta diferite defectiuni, se vor executa reparatiile necesare cu mixtura asfaltica, cu cel putin doua saptamani inainte de executarea tratamentului. Se trece apoi la curatarea suprafetelor cu ajutorul maturilor mecanice, care asigura indepartarea argilei, pamantului, impuritatilor, prafului etc. Aceasta operatie este deosebit de importanta, intrucat pe suprafete murdare aderenta liantului este necorespunzatoare, ceea ce va conduce la nereusita tratamentului.

Stropirea bitumului in cantitate de 0,8-1,2 kg/m2 se va face cu ajutorul autostropitorului de bitum, care trebuie sa asigure o stropire cat mai uniforma si continua. Stropirea liantului se face prin duze cu fanta de 2,5 mm sau 4 mm in functie de viteza autostropitorului si de cantitatea de bitum necesara la executarea tratamentului. In timpul stropirii bitumului, autostropitorul se va deplasa cu o viteza de 4,5-7 km/h si se vor folosi de obicei duzele cu fanta de 2,5 mm. Se recomanda ca duzele sa se plaseze la o inaltime de 20-25 cm deasupra suprafetei de stropit, pentru ca raspandirea bitumului sa fie cat mai putin influentata de vant.

Temperatura bitumului cald D 180/200 la stropire va fi cuprinsa intre 140 si 160 °C. Pentru mentinerea temperaturii pe timpul transportului, autostropitoarele au rezervorul izolat termic si sunt prevazute cu arzatoare care permit incalzirea bitumului la nevoie.

Operatiei de stropire a bitumului trebuie sa i se acorde o importanta deosebita intrucat de uniformitatea stropirii si de cantitatea de liant stropita depinde in mare masura reusita tratamentelor. Raspandirea criblurii 3-8 mm sau 8-16 mm in cantitate de 10-15 kg/m2, respectiv 14-18 kg/m2, trebuie sa urmeze imediat in urma stropirii bitumului cald. In acest scop, se folosesc de regula raspanditoarele mecanice, adaptate la autobasculante. Raspandirea agregatelor trebuie sa fie cat mai uniforma si in conformitate cu dozajul stabilit.

Cilindrarea se executa cu compactorul cu pneuri, presiunea din pneuri fiind de 5-8 atm. Se poate folosi si compactorul cu rulouri netede de 60-100 kN cu care se efectueaza in general 3-4 treceri pe aceeasi suprafata, evitandu-se o cilindrare prea puternica pentru a nu sfarama agregatele. Cilindrarea se va face de la margini spre axa.

Dupa cilindrare, in unele tari se folosesc masini aspiratoare, care culeg criblura nefixata prin cilindrare (criblura alergatoare).

Deschiderea circulatiei se va face dupa racirea bitumului, in timpul primelor 24 h, viteza vehiculelor trebuie sa fie redusa sub 30 km/h pentru a se evita spargerea parbrizele prin lovire cu eventuala criblura neaderenta si improscata de rotile autovehiculelor in viteza.

Controlul calitatii lucrarilor trebuie sa se faca in timpul executiei, corectandu-se imediat orice defectiune.

La executia tratamentelor bituminoase este necesar sa se verifice de catre laboratorul de santier:
- penetratia bitumului si temperatura de stropire.
- granulozitatea agregatelor.
- respectarea dozajelor pentru liant si agregate.

Dozajul de liant se poate verifica punand pe suprafata imbracamintei o placa metalica sau un carton cu o suprafata de 1 m, cantarita in prealabil, care dupa stropire se recantareste, diferenta de masa constituind cantitatea de liant pe 1 m patrat. Verificarea cantitatii de agregate asternute pe 1 m patrat se face prin strangerea criblurii raspandite pe suprafata curata si cantarirea acesteia, rezultatul comparandu-se cu dozajul prescris.

Se va da o atentie deosebita, inainte de inceperea lucrarii, operatiei de etalonare a autostropitorului de bitum si raspanditorului de criblura, folosindu-se duzele si vitezele indicate in cartile tehnice ale utilajelor respective, pentru obtinerea cantitatii de liant care trebuie stropita pe 1 m patrat de suprafata. Urmarirea comportarii tratamentelor este absolut necesara, deoarece asfaltizarea tratamentelor se definitiveaza prin actiunea combinata a traficului si a caldurii solare.

Eventualele defectiuni care apar (portiuni sarace in bitum, suprafete de pe care s-a dezlipit criblura (pelada, suprafete exsudate etc.) se vor reface imediat, folosindu-se tehnologii adecvate. Portiunile cu liant insuficient (sarace in bitum), care se recunosc prin persistenta starii de umezeala timp mai indelungat dupa ploi, se vor etansa cu un tratament de inchidere, corectarile se vor face folosindu-se dispozitivele de stropire manuala a bitumului. Portiunile cu exces de bitum (suprafete exsudate) se acopera cu nisip de concasaj sau criblura pentru saturarea liantului, cu precizarea ca la asternere se folosesc numai cantitati mici de criblura pe metru patrat, care pot fi fixate in timp scurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro