Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Reteaua de drumuri pietruite

In general, drumurile de pamant nu rezista traficului, deoarece sub influenta apei isi pierd capacitatea portanta si devin impracticabile, iar pe timp uscat se produce praf, care este nociv si ingreuneaza vizibilitatea. Din aceste considerente, drumurile de pamant trebuie sa fie pe cat posibil amenajate, oricat de sumar.

Reprofilarea platformei cu autogrederul (dandu-i-se acesteia o panta de scurgere maxima), urmata de o compactare corespunzatoare ajuta, intr-o oarecare masura, la mentinerea drumului de pamant in stare de circulatie o anumita perioada de timp. Cu toate acestea, in prezenta unor precipitatii abundente (primavara si toamna) si in perioada de topire a zapezilor, drumurile din pamant devin impracticabile pentru mai multe categorii de vehicule.

Adaugarea nisipului in reprize succesive, operatie ce se numeste innisipare, este urmata de o cilindrare efectuata de catre autovehiculele care circula pe drum sau cu ajutorul compactoarelor. Aceasta operatie este o solutie ieftina in zonele cu nisip, care da rezultate favorabile, intrucat, corectandu-se granulozitatea pamantului, plasticitatea lui scade si deci se reduce sensibilitatea la umezeala, innisiparea repetata de mai multe ori pe an poate duce la formarea unei cruste de 20-25 cm de pamant amestecat cu nisip, care, reprofilata cu autogrederul si compactata, rezista pe timp uscat unui trafic usor. Aceasta se degradeaza insa destul de repede sub actiunea traficului greu si a factorilor climatici, in special a umiditatii, devenind in anumite perioade ale anului impracticabila, circulatia autovehicu­lelor fiind exclusa.

De aceea, este necesar sa se efecueze consolidarea straturilor pe care se desfasoara circulatia, prin diverse procedee, de exemplu: pietruire cu balast, pietris sau piatra sparta, obtinandu-se astfel drumuri pietruite, care fac trecerea spre drumurile cu imbracaminte moderna. Drumurile pietruite au in prezent, ponderea cea mai mare din reteaua drumurilor publice, de interes local, de la noi din tara. La 1 ianuarie 1998, circa 35,7 % din reteaua de drumuri publice (72 859 km, exclusiv strazile urbane si rurale) aveau ca imbracaminte o pietruire oarecare. Desigur in 2012 reteaua de drumuri publice pietruite s-a redus simtitor in favoarea celor asfaltate.

Drumurile pietruite pot fi grupate in urmatoarele categorii: 
- pietruiri cu balast.
- pietruiri cu pietris.
- pietruiri cu piatra sparta.
- macadamuri.

In cadrul executarii de imbracaminti moderne, pietruirile existente vor fi considerate, dupa caz, ca strat de fundatie sau strat de forma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro