Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Pietruiri executate din balast, pietris sau piatra sparta

Dupa executarea terasamentelor, peste patul drumului pregatit se astern unul sau mai multe straturi de balast cu grosimea de 10-20 cm. Stratul de balast se cilindreaza, apoi se da in circulatie, completandu-se cu material nou, pe masura formarii fagaselor si a gropilor. O asemenea pietruire se numeste balastare. Se recomanda ca, intotdeauna, peste terenul de fundare sa se astearna un strat de balast sau nisip si numai pe acesta sa se aseze, in continuare, stratul de pietris sau piatra sparta. Nu se va asterne niciodata piatra sparta direct pe terenul de fundare, mai ales in cazul in care acesta este coeziv, deoarece, sub influenta apei ce patrunde prin golurile pietrei sparte, pana la patul drumului, pamantul se inmoaie, iar piatra patrunde in acesta, in final, pamantul se ridica la suprafata si compromite toata lucrarea, in vederea asigurarii scurgerii apelor, balastarii i se va asigura o panta transversala de 3,0-3,5 %.

Compactarea se face cu compactoare cu rulouri netede, urmand sa se definitiveze sub efectul circulatiei. Grosimea pietruirilor din piatra sparta poate fi de 6-10 cm. Piatra sparta trebuie sa fie asezata neaparat pe un strat de balast sau nisip.

Macadam este stratul rutier denumit macadam, intalnit foarte des, este alcatuit din piatra sparta monogranulara, cilindrata pana la fixare, apoi impanata cu split raspandit uniform, udata si cilindrata pana la inclestare, dupa care urmeaza umplerea golurilor ramase cu savura sau cu nisip si cilindrarea in continuare, pana la fixarea definitiva.

Macadamul se poate folosi ca imbracaminte sau ca strat de baza pentru diverse tipuri de structuri rutiere. Ca strat de baza se poate utiliza in cazul imbracamintilor bituminoase si al pavajelor. Macadamul este folosit ca imbracaminte pentru drumurile cu o intensitate a circulatiei incadrata in clasa de trafic foarte usor (sub 50 de vehicule etalon /zi).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro