Ieri, fiind duminica si ultima zi din weekend, am petrecut, cum spuneam intr-un articol anterior, timpul in bucatarie gatind un meniu de blogger pentru campania Beko, asistat de mascota “Mee”. Meniul nu mi-a pus mari probleme din punctul de vedere al gatitului in general, dar am intampinat reale dificultati cu gatitul desertului, alegand oarecum neinspirat o reteta din aluat dospit si anume “Cuib de viespe”. In primul rand am intalnit o dificultate cu ingredientele, nu am gasit nuca macinata, neavand instrument de macinat nuca a trebuit sa improvizez si sa inlocuiesc nuca normala cu nuca de cocos, cred ca am facut o alegere inspirata.
Ingredientele pentru Cuib de viespe sunt urmatoarele:
250 grame faina alba
15 grame drojdie
300 mililitri de lapte
3 linguri de zahar
100 grame zahar pudra
100 grame unt
2 oua
1 lamaie
1 plic de zahar vanilat
1 un varf de cutit de sare
50 grame cocos
Ingrediente Cuib de viespe |
Prima data am pregatit drojdia pentru dospit, am luat un recipient de plastic in care am turnat cam ¾ din cantitate de lapte in care am bagat o lingura de zahar, am amestecat bine sa se topeasca zaharul, apoi am adaugat drojdia, amestecand pana s-a omogenizat bine compozitia si am lasat-o intr-un loc mai caldut din bucatarie, unde aveam eu impresia ca o sa dospeasca cel mai bine, supravegheata indeaproape de mascota. Norii negri ai dezastrului incipient apareau la orizont, dupa jumate de ora drojdia se incapatana sa lucreze, adica sa dospeasca desi i-am oferit cele mai bune conditii din lume, nici in Dubai nu gasea asa conditii perfecte. Mascota “Mee”, era distrus mai avea putin si intra in depresie pentru ca drojdia se incapatana sa dospeasca. Eu eram depasit de situatie fiind prima data cand incercam o reteta cu aluat dospit, si nu aveam alternativa, nu intelegeam de ce drojdia se incapatana sa nu dospeasca. Dupa ce s-au scurs mai bine de 30-35 minute fara rezultat, mi-a venit o idee poate bacteriile alea din drojdie fac greva din cauza temperaturii, m-am tot gandit la alternative cu ce sa le mai ofer putin caldura “doar, doar” se apuca de dospit. Intr-un final am vazut aragazul si m-am gandit ce-ar fi daca dospesc bacteriile inauntru si le dau acolo vreo 40-50 de grade caldura, am incercat varianta asta si chiar a functionat. Dupa vreo 10-15 minute dospeau bacteriile intr-o veselie, am rasuflat usurat si am trecut la etapa urmatoare.
Dojdia dospita in aragaz |
Am turnat faina in recipientul de la mixer, apoi am luat cele doua si am separat galbenusul de albus cu grija, galbenusurile le-am pus in faina, am adaugat si un varf micut de sare. Intr-un comentariu la alt articol am primit un pont cum sa rad coaja de pe lamaie daca nu ai la indemana razatoare si a functionat perfect, folosind un cutit ascutit cu care am ras coaja de lamaie, care am adaugat-o peste faina.
Ingredientele pentru aluat |
Am turnat peste faina cu ingrediente si dospitura de drojdie si toate la un loc le-am pus la mixat bine pana s-a facut aluatul, nici prea tare nici prea moale. Apoi bila de aluat am pus-o la dospit inca jumatate de ora, tot in aragaz la 40-50 de grade sa creasca in continuare.
Aluatul nedospit |
Apoi am luat untul si zaharul pudra pe care le-am pus intr-un recipient de plastic si le-am mixat bine pana s-a facut un fel de crema de unt dulce.
Aluatul dospit |
Dupa ce aluatul a crescut l-am scos si l-am impartit in doua parti. Acum am intampinat inca o problema majora, nu aveam pe ce sa-l intind si nici cu ce, mascota “Mee” a facut un atac de panica intrezarind esecul intregii retete. Am luat totusi cel mai mare platou de plastic ce-l aveam la indemana si am apreciat ca ar fi suficent pentru a intinde aluatul. Acum pentru intins stiam ca trebuie un fel de facalet, dar asa ceva n-aveam in bucatarie, m-am gandit cu ce sa-l inlocuiesc cu o coada de matura, am apreciat ca e prea subtire, apoi am vazut sticla de vin si mi-a venit ideea sa folosesc o sticla de vin ca si inlocuitor, asa am ras jos eticheta de pe sticla am spalat-o si am incercat-o pe o bucatica de aluat si chiar a functionat.
Foaia de aluat |
Am trecut la etapa urmatoare, am luat o parte din aluat si l-am intis cat de bine am putut, apoi am impartit crema de unt tot in doua parti aproximativ egale, iar o parte am aplicat-o pe aluatul intins peste care am presarat cocosul tot asa aproximativ jumatate din cantitate.
Pregatirea foii de aluat |
Pe urma am rulat cu grija foaia ca o rulada si am taiat-o in bucatele cam de 2-3 centimetri grosime, am aplicat aceeasi metoda si pentru partea a doua de aluat si crema de unt. Am luat apoi o tava, eu am avut la dispozitie una rotunda in care am pus o hartie de copt si le-am aranjat cu distanta intre ele, pentru ca urma inca o tura de dospit. Probabil nu am apreciat chiar asa de bine distanta pentru ca s-au inghesuit putin. Cu tot cu tava le-am mai pus la o tura de dospit de jumatate de ora in cuptor la 40-50 de grade.
Cuiburile dospite inainte de coacere |
Intre timp am luat albusul de ou si l-am batut putin tot la mixer pana s-a facut putin spuma. Dupa ce s-au dospit, am scos tava si am pus cuptorul de 180 de grade. Apoi am luat albusul batut si cu o pensula l-am intins peste fiecare bucata in parte, si le-am bagat din nou la cuptor timp de 20 de minute.
Cuiburile rumenite |
Cat stateau cuiburile in cuptor si incepeau sa se rumeneasca, am luat laptele ramas in care am bagat vanilia si 2 linguri de zahar, apoi am amestecat bine. Dupa 20 de minute, am scos tava si cu o lingura am turnat peste fiecare cuib in parte lapte cu vanilie si le-am mai bagat la cuptor in 20 de minute la aceeasi temperatura pana s-au rumenit frumos.
Cuib de viespe |
Acum las la aprecierea tuturor daca a reusit sau nu reteta, probabil cineva cu mai multa indemanare in bucatarie ar fi mai eficient. Ce pot sa zic este ca a meritat efortul cuiburile fiind pufoase, dulci aromate si delicioase, nu am mai contorizat timpul efectiv petrecut cu reteta, dar a meritat.
Desert delicios |
Daca apuci sa gusti unul nu te poti abtine sa nu mai devorezi vreo 4-5 asa pe nerasuflate, este recomandat gurmanzilor si iubitorilor de prajituri dulci. Pofta buna!
Pofta buna! |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !