Controlerele logice programabile (PLC = Programmable Logic Controller) sunt utilizate de zeci de ani in comanda proceselor in intreprinderi din lumea intreaga. De asemenea, de cateva decenii incoace, ele sunt folosite, pe langa alte aplicatii si in controlul semafoarelor pentru traficul rutier.
Controlerele logice programabile inlocuiesc vechile tablouri de comanda care sunt compuse din mai multe relee conectate prin cabluri si care au o serie de dezavantaje, cele mai importante fiind:
- spatiul mare necesar instalarii.
- dificultatea de a fi instalate, mai ales din punct de vedere al realizarii conexiunilor.
- erau greu de intretinut deoarece la aparitia unei erori se consuma mult timp pentru a o localiza si remedia problema.
- inlocuirea anumitor componente se realiza cu dificultate.
- nu erau adecvate pentru a permite reutilizarea anumitor componente.
Din cele prezentate, se poate concluziona ca tablourile conventionale de comanda nu sunt flexibile, conditie din ce in ce mai necesara pe masura ce complexitatea sistemelor se mareste, ele ne mai putand fi utilizate in sistemele de comanda si control actuale. In schimb pot fi folosite controlerele logice programabile, avand avantajul reprezentat de pretul mai mic. Ele se bazeaza pe un program implementat in memoria microcontrolerului si care este rulat de catre acesta.
Metodele si ustensilele utilizate pentru producerea acestor programe ce vor fi executate de catre microcontroler, sunt asemanatoare cu metodele folosite de catre personalul tehnic inainte de aparitia PLC-urilor. Acesta a fost motivul pentru care chiar si electricienii fara cunostinte de utilizare a calculatoarelor, au adoptat noua metoda ce implica folosirea controlerelor logice programabile.
Un tablou de comanda ce utilizeaza controlere logice programabile are multe avantaje, printre care cele mai importante sunt:
- sunt usor de instalat, deoarece numarul de cabluri fata de vechea varianta a scazut simtitor, avand impact si asupra pretului.
- sunt usor de intretinut din motivul ca o eventuala eroare aparuta poate fi localizata si remediata cu ajutorul functiilor de diagnosticare incorporate.
- sunt usor de modificat, deoarece schimbarea unei aplicatii intr-un PLC poate fi usor indeplinita de catre o consola sau de o aplicatie software ce nu implica inlocuirea cablajului.
- permit reutilizarea anumitor componente din moment ce un anume sistem poate fi refolosit in dezvoltarea altor sisteme.
Controlerele logice programabile, pot indeplini o serie de functii de control, inclusiv implementarea functiilor logice si a secventelor de comanda ale diverselor module, cum ar fi numaratoarele si temporizatoarele cu un rol major in sistemele automate de comanda si control.
Privite in ansamblu, PLC-urile pot fi caracterizate drept controlere electronice, cu interfete speciale si timpi de reactie corespunzatori pentru a indeplini functii de comanda si control. Ele pot fi programate de catre personalul tehnic, nefiind necesare cunostinte de programare a calculatoarelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !