Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Ce este si cum se produce slamul bituminos?

Unul dintre procedeele mai moderne de tratare a imbracamintilor rutiere poroase consta in acoperirea acestora cu slam bituminos.

Slamul bituminos clasic este un amestec de nisip cu emulsie bituminoasa, care se raspandeste in stare fluida pe o suprafata in prealabil pregatita in vederea obtinerii unui invelis subtire continuu, cu grosimea intre 3 si 7 mm.

Avantajul procedeului consta in faptul ca, datorita proprietatilor cunoscute ale emulsiilor, se obtine un mortar asfaltic foarte fluid, cu mare adezivitate, care se intareste rapid pe suprafata partii carosabile si permite darea in circulatie a sectorului la un interval de timp foarte scurt dupa asternere. Slamul bituminos se prepara dintr-un amestec de nisip de concasaj, nisip natural si emulsie bituminoasa cationica cu rupere lenta, astfel incat agregatul total sa se inscrie in zona de granulozitate.

Experimental s-a stabilit ca pentru obtinerea unui slam de buna calitate este ne­cesar sa se realizeze un procent de bitum rezidual de 7,8-9 % din masa totala. Pentru umezirea agregatului natural se utilizeaza apa in proportie de 10 % din masa agregatului. Se adauga, de asemenea, aditiv in proportie de 0,5 % raportat la masa agregatului uscat, care regleaza timpul de rupere al emulsiei la 6 minute.

Prepararea slamului bituminos se face in instalatii speciale, montate pe un auto­vehicul, formate, in principiu, din: rezervor pentru apa, rezervor de emulsie, buncare pentru nisip, distribuitor de apa, distribuitor de emulsie. Prin amestecarea componentilor intr-un malaxor cu snec elicoidal se obtine un mortar asfaltic in stare fluida, care este distribuit imediat, direct pe suprafata de tratat, dozajul mediu fiind de circa 10-11 kg mortar pe 1 m2.

Dupa ruperea emulsiei, apa se evapora rapid in conditii atmosferice normale. In principiu, acest invelis nu necesita cilindrare, totusi, in intersectii cu circulatie mare, in viraje etc. se recomanda o cilindrare prin cateva treceri cu compactorul cu rulouri netede.

Slamul bituminos se foloseste in tehnica rutiera in urmatoarele scopuri:
- etansarea stratului de rulare poros al imbracamintilor existente.
- tratarea imbracamintilor din beton de ciment sau a pistelor de aterizare vechi si care sunt poroase.
- protejarea impotriva infiltrarii apei in straturile de baza sau in straturile de legatura, care urmeaza sa fie acoperite ulterior.
- intretinerea strazilor in orase, inlocuind tratamentele bituminoase.

Slamul bituminos astfel realizat prezinta urmatoarele avantaje:
- se poate prepara foarte repede si poate fi pus in opera usor si pe suprafete mari.
- permite darea in circulatie a sectorului executat intr-un timp relativ scurt.
- poate fi aplicat la temperaturi ale mediului ambiant de peste +4 °C.
- nu necesita utilaje de compactare, deoarece, dupa ruperea emulsiei, invelisul subtire obtinut este uniform si nu exista pericolul unei compactari neregulate sub circulatie.
- cantitatea de materiale folosita pe metru patrat este mai redusa decat cea necesara in cazul tratamentelor bituminoase.
- asigura o foarte buna acrosare cu imbracamintea bituminoasa pe care a fost asternut.
- prezinta o buna rugozitate pentru viteze pana la 60 km/h, datorita granulelor de nisip aspre si colturoase din componenta sa.
- nu exista pericolul de a deranja circulatia, datorita uscarii rapide si inexistentei granulelor mari, care in cazul tratamentelor bituminoase pot provoca prin improscare spargerea parbrizelor.

Se precizeaza ca, la fel ca tratamentele bituminoase, aceste invelisuri nu contribuie nici la reprofilarea si nici la ranforsarea imbracamintilor pe care se astern. Slamul bituminos realizat dupa tehnologia aratata mai sus s-a utilizat la noi incepand cu anul 1971.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro