Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Alocarea fiabilitatii elementelor sau sistemelor

De-a lungul vietii, incepand din etapa de marketing si terminand cu scoaterea din uz, un element sau sistem inregistreaza scaderi ale fiabilitatii datorate unor cauze obiective sau subiective. Astfel pentru realizarea unui element sau sistem in etapa de marketing se porneste de la un nivel de fiabilitate ideal urmand ca de-a lungul acestei etape, prin analize si comparatii cu elemente si produse similare, acest nivel de fiabilitate sa coboare la un nivel de fiabilitate relevat de cercetarea pietei sau altfel spus la un nivel de fiabilitate specificat.

La randul sau in etapa de proiectare nivelul de fiabilitate relevat de cercetarea pietei poate cobori in etapa de proiectare, datorita unor ratiuni tehnice si tehnologice, rezultand un nivel de fiabilitate estimat.

O alta scadere a nivelului de fiabilitate se inregistreaza in etapa de realizare efectiva a elementului sau sistemului datorita unei ramaneri in urma a dotarilor fata de cerintele proiectului rezultand un nivel de fiabilitate realizat al elementului sau sistemului, nivel de fiabilitate care se determina prin diferite procedee.

Nivelul de fiabilitate realizat este cel care este comunicat in cadrul tranzactiilor comerciale sub forma de garantie in timp sau a unui indicator al functionarii normale (numar de kilometrii parcursi, ore de functionare, etc.). Dupa darea in functiune curba fiabilitatii poate avea doua posibile variatii functie de tipul intretinerii, respectiv deprecieri reduse urmate de reabilitari ale elementului sau sistemului si cazul negativ al unor deprecieri de amploare mare si reparatii de tipul „reparatie capitala” la intervale mari de timp.

Tinand seama de cele mentionate este necesar ca pornind de la specificarea fiabilitatii globale a sistemului sa se determine obiectivele de fiabilitate pe fiecare subsistem, pe fiecare modul ajungand la elementele individuale.

Operatia de specificare a obiectivelor de fiabilitate pe subsisteme, module si elemente individuale se numeste alocarea fiabilitatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro