Pentru realizarea transportului de bunuri si persoane, calea de comunicatie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- siguranta maxima, mai ales pentru transportul de persoane.
- economicitate ca investitie si exploatare.
- capacitate de transport mare.
- rapiditate.
- regularitate, punctualitate, independenta de intemperii.
- comoditate pentru oameni si obiectele fragile.
- mobilitate, acces in toate locurile.
Drumurile reprezinta, in primul rand, avantajul unor cai mai modeste, in comparatie cu caile ferate, drumurile se pot realiza mai usor, mai ieftin, mai repede si aproape in orice regiune. Drumurile amenajate permit o circulatie foarte variata: autovehicule, vehicule cu tractiune animala, ciclisti, pietoni etc. In transportul rutier, autovehiculul joaca un rol hotarator, datorita, in primul rand, rapiditatii de patrundere in locurile greu accesibile pentru alte mijloace de transport mecanizate, automobilul se inscrie foarte usor in curbele cu raze mici (chiar 10m) putand urca rampe cu declivitati pana la 20%, la locomotive razele minime necesare sunt de cca 100m, iar declivitatea maximă ce poate fi urcata este de 3-4%.
Transportul auto suprima diferitele manipulari caracteristice altor cai de comunicatie, transportand marfurile direct de la locul de productie la locul de desfacere, fara pierderi.
Calea ferata este mai pretentioasa. Investitiile sunt mai mari, mobilitatea si accesul in diferite locuri sunt mult mai reduse, viteza de circulatie este, de asemenea ceva mai redusa decat in cazul transportului auto.
Caile ferate prezinta, in schimb, alte avantaje. In primul rand au o capacitate foarte mare de transport (un tren de marfa poate transporta cat circa 200 autocamioane) si, in consecinta, costul transportului este mai redus; in afara de transportul pe apa, transportul pe calea ferata este cel mai ieftin.
Transportul feroviar se caracterizeaza prin regularitate si punctualitate, confort pentru calatori (comoditate, odihna, hrana etc.) si conditii optime de transport pentru marfuri. Chiar si siguranta este mai mare, statisticile aratand ca numărul accidentelor pentru 1 miliard calatori-kilometru de cale ferata este de 1,2, fata de 16 la transporturile auto si 8,5 la transporturile aeriene.
Calculele economice comparative au pus in evidenta ca transportul auto este avantajos pe distante pana la 300 km. Transportul rutier este oportun deci pentru distantele relativ mici sau regiuni greu accesibile, pentru transporturi sporadice, neplanificabile, transporturi individuale, particulare etc.
Transporturile mai masive si pe distante mari se fac, in mod eficient, cu trenul sau pe apa. Cailor de comunicatie pe apa, le corespund in general marfuri voluminoase, grele, in special neambalate si care nu necesita viteza mare de transport. Transportul rapid si pe distante lungi al marfurilor de volum redus si al persoanelor revine avionului.
Rezulta, din cele de mai sus, ca fiecare cale de comunicatie are avantaje specifice si deci se preteaza a fi folosita in anumite conditii. Caile de comunicatie trebuie insa sa se completeze reciproc, sa se imbine armonios, astfel incat intregul sistem de transporturi sa functioneze in bune conditii.
O rezolvare eficienta a transporturilor o constituie sistemul de transport combinat, cand se utilizeaza, in cadrul aceluiasi proces tehnologic, doua sau mai multe mijloace de transport. In aceasta categorie de transporturi intra transporturile feroviare cu servire terminala auto, care asigura transportul de marfuri la destinatie fara transbordari (cu transcontainere), realizandu-se in acest fel preturi de cost scazute si imbunatatirea serviciilor de transport. In mod similar, se poate organiza transportul combinat auto-cale ferata-naval, auto-naval, cale ferata-naval, auto-aerian (pentru calatori) etc.
Mersi !
RăspundețiȘtergere