Carburatorul a fost conceput pentru a furniza motorului combustibil si aer amestecate in proportii adecvate.
In conditii ideale, raportul aer/combustibil este 15:1. Aceasta proportie este numita raportul chimic corect, deoarece, atunci cand amestecul de aer si combustibil este aprins, arde complet si formeaza dioxid de carbon (CO2) si apa.
Atunci cand motorul este alimentat cu un amestec mai bogat, cu un raport de 12:1, consumul de combustibil creste. De asemenea, sunt evacuate din motor si alte gaze, care nu sunt de dorit.
Poluarea atmosferei are loc intr-o mai mica masura atunci cand motorul este alimentat cu un amestec mai sarac, de exemplu 17:1. Chiar daca amestecurile mai sarace sunt mai economice, puterea motorului nu creste. In consecinta, un amestec mai sarac este mai greu de aprins, iar posibilitatea ca acesta sa detoneze (sa dea rateuri) este mai mare, si din moment ce arde mai incet, va supraincalzi motorul.
Avand in vedere toate aceste probleme legate de amestecul sarac in combustibil, utilizarea acestuia nu este benefica. Cu toate acestea, motivul pentru care este inca folosit este nevoia motoarelor de a se conforma regulilor privind poluarea si economia de combustibil existente in lume. Deschiderea clapetei de acceleratie necesara pentru a mentine viteza de relanti este esentiala in special cand motorul este rece si uleiul este gros. O modificare a deschiderii clapetei de acceleratie sau o variatie a sarcinii motorului va duce la oprirea motorului sau la accelerarea acestuia, de aceea este dificil de reglat o anumita pozitie a clapetei de acceleratie care sa faca fata tuturor situatiilor.
Carburatoarele cu soc constant necesita un sistem de compensare pentru a preveni ca amestecul aer benzina sa devina prea bogat pe masura ce sarcina motorului creste. Pe masura ce standardele au devenit mai stricte cu privire la emisii si economicitate impreuna cu nevoia functionarii perfecte a carburatorului, realizarea unui control electronic este o solutie atractiva. Alternativa este folosirea unei injectii de benzina dar acest sistem este in general mai scump.
In majoritatea carburatoarelor electronice, aranjamentul de baza seamana cu un carburator simplu, avand in plus o ajustare finala a raportului aer-benzina dictata de E.C.U. Iesirea E.C.U. controleaza un sistem de masurare separat, aceasta suplimenteaza combustibilul oferit de sistemul de baza si ofera un raport aer-benzina potrivit conditiilor masurate de diferite traductoare. Sistemul general de senzori semnaleaza viteza motorului si incarcarea, in plus carburatoarele electrice au traductoare ce masoara si alte variabile importante care afecteaza cerintele de raport aer-benzina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !