Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Michelin anvelopa potrivita

Acum cativa ani lucram intr-o firma de distributie piese auto iar pe la inceputul lunii martie am avut sedinta lunara, o sedinta de pomina care ne-a ramas in minte tuturor participantilor. Aveam o colega blonda la marketing care nu intelegea aproape nimic din tehnica, piese si auto mai ales ca era stresata ca am ramas peste iarna cu cativa paleti de antigel pe stoc si nu stiam cum sa facem sa cuplam antigelul cu altceva pentru o promotie. Tot in acea sedinta s-a luat hotararea ca la toate masinile din firma sa se schimbe anvelopele de iarna cu cele de vara in weekendul care urmeaza, toti am fost de acord inafara de colega de la marketing care revoltata se ridica in picioare si incepe sa ne explice ca ea nu este de acord sa schimbe “antilopele” la masina in weekend pentru ca si-a facut programare la cosmetica si nu mai poate amana, iar masina ei merge foarte bine si asa. Saraca femeie nu si-a dat seama initial de ce toti am inceput sa radem in hohote la revolta ei, directorul cu spiritul umorului dezvoltat a linistit-o pe colega spunandu-i ca ea nu trebuie sa isi schimbe antilopele, chiar le poate pastra, dar sa fie sambata la ora 9 la service cu masina sa i se schimbe anvelopele. Dupa asta si-a dat seamna ca fiind in minte cu antigelul si noi vorbind de anvelope a vrut sa zica ceva repede si i-a iesit “antilope”. Am incercat sa-i explicam in cateva cuvinte cum sta treaba cu anvelopele si de ce trebuie schimbate, ca au compozitie diferita, ca cele de iarna contin siliciu si cele de vara nu, cum se comporta o anvelopa de iarna si una de vara la diferentele de temperatura, acum cat a inteles si cat nu din tot demersul asta, nu vom sti niciodata. Dupa sedinta vedem colega cum fuge repede la service si ii striga unuia dintre mecanici “Marinicaaaa vezi sa-mi cauti in depozit anvelopele fara sclipiciu ca maine vin la 9 fix sa-mi schimbati rotile si am treaba multa toata ziua nu pot sta mai mult de 10 minute, sa fie totul pregatit. M-ai inteles? Vedeti ca o sa va verific si o sa va fac referat pentru penalizare la salar de 10%, daca imi puneti alte roti”. Va puteti imagina ca a fost subiect de umor cateva saptamani la rand dupa o asa sedinta de pomina. 

www.michelin.ro

Sa revenim la ceva mai concret, de ce este nevoie sa schimbam anvelopele in functie de anotimp, pai raspunsul e foarte simplu anvelopele sunt constuite diferit pentru a putea avea cele mai optime rezultate in functie de anotimp. Multi dintre cetateni vor zice bine, bine dar nu tot anvelope sunt si cele de iarna si cele de vara doar masina poate merge cu ele normal, de ce sa le tot schimbi cand masina merge. 

Asfaltul sau drumul este calea de rulare sau de mers a masinii, iar anvelopele sunt singurele legaturi ale masinii cu calea de rulare sau mai pe intelesul tuturor sunt incaltarile masinii. 

Sa ne imaginam ca masina este propria noastra persoana si suntem echipati ca de iarna cu bocanci, care la noi sunt legaturile cu calea de rulare si mergem pe asfalt la +30 de grade Celsius, oare cum mergem si ce simtim? Eu am facut astfel de teste, pai in primul rand ti se incalzeste piciorul si transpira, incepe sa-ti arda si dupa o perioada de drum devine un chin sa mai inaintezi pas cu pas, consumi mai multa energie, mai multa apa, iar talpa bocancilor se inmoaie si se toceste mai repede, adica se uzeaza din cauza ca talpa devine mai moale intra pietricele si nisip in talpa astfel incat se uzeaza mult mai repede. La fel cum nu poti merge in slapi pe zapada sau cu clapari de sky la plaja pe nisip, la fel se intampla si cu masina care este echipata cu anvelope necorespunzatoare. Ideea este urmatoarea, de mers poti merge dar cu un consum mai mare de energie, dar si o uzura mai accentuata care duce la o durata de viata mult mai scurta, la fel se intampla si in cazul anvelopelor in loc sa economisesti mai mult cheltui. 

Ca sa ne facem o idee mai larga asupra anvelopelor este bine de stiut ca procesul de productie a unei anvelope incepe cu o selectie a diferitelor tipuri de cauciuc, rasini speciale, negru de fum, pigmenti, antioxidanti, bioxid de siliciu si alti aditivi care se vor combina pentru a conferi caracteristicile dorite pentru fiecare tip anvelopa in parte. Pentru fiecare din componentele principale ale anvelopei se folosesc compusi diferiti. 

www.michelin.ro

Diferentele dintre anvelopele de iarna si cele de vara sunt mari si sunt confectionate pentru a avea rezultate optime in conditii meteo diferite. Astfel compozitia materialului difera foarte mult, daca pentru o anvelopa de vara se utilizeaza in fabricare mai mult compusi sintetici pentru a rezista la dilatare si temperaturi inalte, respectiv o anvelopa de iarna are in compozitie mai mult cauciuc natural, mai mult Siliciu care face materialul mai maleabil si elastic pentru ca la temperaturi joase sa nu devina casant, avand o structura poroasa pentru o mai buna aderenta la carosabil alunecos. 

Profilul anvelopelor destinate sezonului cald este mai aerisit, santurile sunt mai largi si segmentate mai rar, iar materialul este mai tare, motiv pentru care acestea nu se pot folosi iarna deoarece au aderenta mult mai scazuta. In schimb profilul anvelopelor destinate sezonului rece este mai accentuat, santurile sunt stramte si segmentate din loc in loc, iar materialul este mai moale, motiv pentru care acestea nu se pot folosi vara deoarece se uzeaza extrem de rapid. Canalurile mici se intersecteaza cu altele mai mari, avand ca efect impingerea in exterior a zapezii sau a apei. Profilul este proiectat in asa fel incat sa asigure o aderenta cat mai buna chiar si in conditiile in care carosabilul este acoperit de zapada sau gheata. In cazul rularii pe un carosabil uscat sau umed se diminueaza manevrabilitatea, se accentueaza ritmul de uzura si zgomotul produs va fi mai ridicat. 

Este important de stiut ca anvelopele de iarna sunt eficiente la temperaturi mai joase de 7 grade Celsius si cele de vara peste aceasta temperatura. Distantele de franare sunt afectate serios daca anvelopele de iarna sunt utilizate la temperaturi de peste 7 grade Celsius. Compozitia anvelopelor de iarna devine din ce in ce mai moale pe masura ce temperaturile cresc. Acest lucru inseamna distante mai mari de franare, instabilitate si manevrabilitate mai slaba, la fel cum in cazul anvelopelor de vara compozitia devine prea tare la temperaturi joase si masina franeaza mai greu sau derapeaza mai usor. 

Trebuie tinut cont ca pe un carosabil umed acoperit cu apa, un autovehicul ruland cu o viteza de 80 km/h, dotat cu ABS si anvelope de vara se va opri dupa o distanta de franare de 35 m, pe cand, acelasi autovehicul, dotat cu ABS, dar cu anvelope de iarna, va avea o distanta de franare mai mare cu 6 m. S-a mai constat un consum mai mare de combustibil la masinile echipate cu anvelope de iarna, astfel testele efectuate arata ca exista o crestere medie a consumului de 0,5 litri la 100 km parcursi. 

Dupa parerea mea cele mai bune anvelope care exista pe piata sunt marca Michelin, pentru ca sunt fabricate si proiectate astfel incat sa combine siguranta in toate conditiile de rulare (pe carosabil umed si uscat, in linie dreapta, dar si in viraje), au o eficienta energetica optima si randamentul kilometric sporit, care influenteaza in mod direct costul total al exploatarii unei masini, o preocupare majora pentru consumatori. 

Longevitatea anvelopelor existente pe piata difera foarte mult. Exista anvelope cu o durata de exploatare dubla fata de alte anvelope sau anvelope care pot fi rulate cu un an in plus fata de celelalte. Anvelopele Michelin sunt cele mai bune si in testele efectuate de europeni, spre exemplu in testele germane ADAC pe carosabil umed anvelopa Michelin Energy Saver+ este declarata cea mai buna anvelopa existenta dupa cum se vede in imagine. 

Test ADAC

Recomand anvelopele Michelin cu incredere pentru ca "Michelin vinde performanta, nu doar anvelope” este o afirmatie ce exprima angajamentul Michelin privind dezvoltarea si fabricarea unor anvelope care ofera simultan performante remarcabile, in mai multe domenii. Aceste performante ofera anvelopelor unicitate, o identitate proprie si calitati de exceptie. 

4 comentarii:

  1. Cand e vorba de lucruri tehnice, esti cel mai bun ! De data asta ai ]mbinat tehnicitatea cu naratiunea foarte frumos !Ses !

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun articolul!
    Felicitari pentru toata munca din cele 4 articole si pentru premiu castigat!

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro