Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Formele temporare de turnare

Formele temporare se confectioneaza din amestecuri de formare, consti­tuite din materiale granulare refractare (nisipuri), din lianti naturali sau artificiali si din materiale de adaos, cu sau fara amestec de formare folosit. Rezistenta mecanica a acestor forme se obtine in mod intrinsec in urma unei actiuni de apropiere (indesare), la distante suficient de mici, a granulelor refractare invelite initial sau in procesul formarii cu o pelicula de liant adecvat. 

Intarirea amestecului de formare pana la atinge­rea caracteristicilor mecanice impuse de procesul tehnologic al turnarii se realizeaza, de regula, in timpul operatiei de mulare a acestuia corespun­zator profilului respectiv configuratiei echipamen­tului tehnologic utilizat (model sau sablon, cutie de miez, rama de formare etc.). Este cazul for­melor din amestecuri cu liant natural, care se utilizeaza in stare cruda (adica in starea rezul­tata la incheierea formarii) si al formelor respectiv miezurilor din amestecuri cu liant artificial, intarite inainte de operatia de demutare (extragerea modelului din forma, extragerea miezului din cutia de miez). 

Sunt si situatii in care intarirea realizata prin indesarea amestecului de formare in timpul mularii (formarii sau miezuirii) este amplificata, dupa demulare, prin actiuni termice exercitate asupra formei sau miezului, deja execu­tate. Este cazul formelor din amestecuri cu liant natural, care se toarna in stare uscata, al miezurilor din amestecuri cu liant natural, precum si al unor forme si miezuri din amestecuri cu liant artificial. De cele mai multe ori, rezistenta mecanica a formelor temporare trebuie imbunatatite extrinsec prin operatii de armare sau sustinere cu obiecte meta­lice sau de alta natura, aplicate corespunzator. 

Refractaritatea formelor temporare este asigurata prin natura componentei granulare a amestecului de formare, de regula, nisipuri de Siliciu (cel mai des). Ea poate fi imbunatatita prin aplicarea pe suprafetele spalate de metal lichid ale formei de turnare a unor straturi protectoare de pudre sau vopsele pe baza de materiale refractare. Permeabilitatea la gaze a formelor temporare poate fi dirijata, in limite relativ largi, prin granulatia nisipului, prin dozarea cantitativa a liantului si prin gradul de indesare al amestecului de formare. Ea poate fi imbunatatita prin practicarea canalelor de aerisire. Formele temporare se realizeaza, din punct de vedere constructiv, cu pereti grosi (50-250 mm) si respectiv cu pereti subtiri (forme coji), cu grosimea peretilor sub 50 mm (obisnuit 5-15 mm). 

Procedeele de turnare in forme temporare cu pereti grosi permit obtinerea unei game foarte largi de piese turnate, din punct de vedere al greutatii si configuratiei geometrice si se preteaza, in special, pentru fabricatia indivi­duala si de serie mica. Aceste procedee prezinta in plus avantajul unui cost scazut al materialelor de formare. In pofida unor dezavantaje certe, cum ar fi: precizie relativ mica si calitate slaba a suprafetelor turnate, granulatie groba si deci proprietati mecanice inferioare ale metalului turnat, consum mare de metal pentru retelele de turnare, maselote etc. si adaosuri de prelucrare si tehnologice, manopera mare si greoaie, care determina o productivitate scazuta, conditii de munca grele, turnarea in forme cu pereti grosi, asigura prin perfectionari permanente, aproximativ 80% din totalul pieselor turnate, considerate gravimetric. 

Turnarea in forme coji se aplica la fabricarea pieselor relativ mici, cu grad mare de complexitate in turnatorii specializate, partial sau complet automatizate, in productia de serie mare si masa, la care eliminarea unui volum mare de prelucrari ulterioare prin aschiere compenseaza costul ridicat al mate­rialelor de formare utilizate. Unele procedee de turnare in forme coji (numite turnari de precizie) tind sa inlocuiasca, datorita manoperei reduse, productivi­tatii ridicate si domeniului larg de aplicare, procedeele de turnare in forme durabile si unele procedee de deformare plastica (de exemplu matritarea). Varietatea mare a procedeelor de turnare in forme temporare este condi­tionata, in afara celor de mai sus, de echipamentul tehnologic utilizat pentru matritare si miezuire, de natura sursei de energie folosita pentru operatiile de indesare, demulare si asamblare a formelor, de locul unde se confectioneaza forma de turnare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro