Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Conceptele raportului de expertiza in cazul accidentelor mortale de munca

Abandonul copilului - renuntarea parintilor la cresterea si educatia minorului. Rezultatele diferitelor cercetari privind situatia copiilor evidentiaza faptul ca in familiile monoparentale (in cazul nostru, mama cu copiii) creste riscul abandonului. Datorita lipsei resurselor materiale, unii parinti plaseaza copiii in institutii, dar abandonul se produce si in urma parasirii domiciliului de catre minorii nesupravegheati, minori care ajung sa traiasca in strada, ajungand asa-zisii „copii ai strazii”.  

Autoconsum - echivalentul monetar al produselor si serviciilor produse si consumate in gospodaria familiala, cu referire speciala la produsele agricole.

Calitatea vietii - concept evaluativ, rezultanta a raportarii conditiilor de viata si a activitatilor care compun viata umana, la necesitatile, valorile, aspiratiile umane. Calitatea vietii persoanelor se poate aprecia pe baza unor indicatori care pun in evidenta conditiile materiale: locuinta, venituri, consum, factori biologici: sanatate, ingrijire medicala, formarea capitalului uman: accesul la educatie si cultura, participare sociala: asumarea de roluri in societate, afirmare sociala: valorificarea potentialului de dezvoltare si constituirea unor cariere profesionale in acord cu capacitatile si aspiratiile persoanei.

Ciclul vietii este o expresie care descrie trecerea unui individ prin stadiile succesive ale vietii, de la nastere la moarte prin: copilarie, adolescenta, tinerete, maturitate si senectute.

Costul vietii - totalitatea cheltuielilor de consum ale gospodariei familiale (al unei persoane) pe o anumita perioada de timp (luna, an) pentru a mentine un anumit nivel de trai. Costul vietii depinde de marimea cheltuielilor directe pentru procurarea de bunuri alimentare, nealimentare si servicii, avand doua componente:
- cantitatile de bunuri si servicii achizitionate (un „cos” de bunuri si servicii).
- nivelul preturilor si tarifelor practicate pentru bunurile si serviciile achizitionate.

Depresia - se bazeaza pe o suferinta morala. „Semiologia depresiei este dominata de asocierea unei stari de spirit depresive si a unei lentori psihomotorii. Vinovatia, disperarea, viziunea pesimista asupra existentei si semnele somatice (insomnie, astenie, modificari in plus sau in minus ale apetitului si greutatii) completeaza tabloul clinic si apar in proportii variabile de la un subiect la altul”.

Dezvoltare umana - intrunirea conditiilor de formare a capitalului uman (prin educatie), dispunerea de resurse materiale pentru un trai decent, accesul la ingrijirea sanatatii. Prin contrast, neintrunirea conditiilor dezvoltarii umane duce la marginalizarea si excluderea sociala (saracie si nonparticipare sociala) a persoanei.

Metoda normativa de determinare a costului vietii pentru un nivel de trai decent - opereaza cu cantitati la toate sortimentele de bunuri si servicii din cosul zilnic de consum. In actualele conditii, desfasurarea proceselor si fenomenelor economice din tara noastra a condus la ideea ca nivelul de trai poate fi cel mai bine analizat prin metoda normativa, deoarece ea tine cont de nevoile de consum ale persoanei, care are astfel libertatea de a alege si a-si dezvolta propriul stil de viata in contextul variatiilor pietei (bunuri, preturi).

Nivelul de trai - ansamblul bunurilor si serviciilor de care poate dispune o persoana. Venitul este un indicator grosier al nivelului de trai. Pentru asigurarea existentei, dezvoltarii individuale si afirmarii sociale se impune sa luam in calcul nivelul de trai decent, care presupune raportarea la conditiile existente in societate la un moment dat, exprimand costul vietii in baza unor standarde general acceptate. Necesarul de resurse pentru dezvoltare individuala, participare si afirmare sociala retine calculul standardului decent de viata pentru consumul curent (alimentar, imbracaminte, locuinta, servicii), completat cu o componenta de statut social, care sa permita participarea sociala, si cu una de educatie si formare profesionala, care sa favorizeze afirmarea in societate.

Participare sociala - concept care desemneaza asumarea de roluri active in grupuri sociale, comunitati, organizatii si institutii. Vorbim de participare in familie, participare la invatare, participare la conducerea intreprinderilor, participare politica etc. Participarea este o nevoie psihologica legata de autorealizarea individuala si integrarea sociala, dar si o valoare, in sistemele democratice.

Stil de viata - termen care descrie comportamentul persoanei umane in acord cu valorile si optiunile proprii, prin care organizeaza viata individuala si/sau familiala, (grup social).

Stres - in psihologie, termenul este folosit pentru a evoca multiplele dificultati carora individul se straduieste sa le faca fata (evenimentele stresante ale vietii, numite si evenimente vitale) si mijloacele de care dispune pentru a administra aceste probleme (strategiile de ajustare). 

Suport intrafamilial - ajutor intre membrii unei familii, material sau moral. Aici ne intereseaza suportul intre: parinti si copii, sot si sotie, copii si parinti.

Sanse de viata - un termen utilizat de sociologi pentru a determina probabilitatea ca scopurile de viata sa fie realizate de un individ in actiunea sociala. Achizitiile culturale (educatia) impreuna cu resursele economice influenteaza ciclul vietii si sansele unui tanar, de a ocupa pozitia sociala dorita pe scara prestigiului, puterii sau bogatiei.

Vulnerabilitate psihologica - „exprima dezechilibrele care perturba dezvoltarea si activitatea afectiva, intelectuala, relationala. Ea cere sa se tina cont de repercusiunile mediilor traumatice asupra dezadaptarilor psihice, deviatiilor de conduita, rupturilor. Aprecierea ei se inscrie in cadrul cercetarilor pluridisciplinare si duce la interventii preventive si terapeutice (exemplu: familiale si psihosociale)”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro