Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tehnica de stantare

Se numeste stantare operatia mecanica de fasonare la cald sau la rece, fara aschiere, a unor obiecte de aceeasi forma, din material cu una sau doua dimensiuni mici fata de celelalte (tabla, banda, discuri, sarma) efectuata prin taiere cu ajutorul unor stante, sau prin deformare plastica. 

Operatii care se pot realiza prin stantare: decupare, ambutisare, rasfrangere, fasonare, taiere, detasare, perforare. Se pot prelucra materiale diverse, ca metale, placi de plastic, hartie sau carton. Pentru a realiza aceasta operatie se folosesc de la mecanisme simple care se actioneaza manual pana la prese mecanice sau hidraulice de mare putere. 

Stantarea este procedeul tehnologic de prelucrare prin taiere a tablelor ce consta in taierea dupa un contur inchis si separarea completa a unor portiuni din semifabricat. 

Semifabricatul initial, de grosime s (banda sau platbanda) se aseaza pe placa de taiere, prevazuta cu muchii taietoare pe conturul interiror si cu ajutorul poasonului, prevazut tot cu muchii taietoare pe conturul exterior, actionat de forta P, se separa o portiune, care poate fi deseu sau piesa finita. 

Procedeul se executa cu ajutorul unei scule numita stanta, scula ce are cel putin doua elemente active (poansonul si placa activa) cu conturul corespunzator piesei ce se vrea obtinuta. Stanta este actionata de o presa, unul din elementele active fiind mobil (poansonul), iar celalalt fix (placa de taiere).

Principalele etape ce trebuie parcurse sunt: 
- pregatirea semifabricatului in vederea stantarii. 
- controlul initial.
- tratamentul termic initial. 
- croirea economica. 
- calculul fortei de stantare Ps.
- alegerea semifabricatului initial.
- stabilirea felului, numarului si succesiunii operatiilor. 
- stabilirea operatiilor si numarului de piese care se executa simultan.
- stabilirea schemei tehnologice de lucru.
- alegerea sculelor si a utilajului pe care se executa stantarea.
- incalzirea semifabricatului. 
- curatirea prin stantare.
- tratamentul termic final. 
- controlul final. 
- ambalarea si trimiterea catre beneficiar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro