Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Clasificarea otelurilor aliate

Otelurile aliate se pot clasifica dupa mai multe criterii: 

Dupa structura obtinuta la racire in aer - in functie de cantitatea elementelor de aliere, se pot obtine oteluri cu structura perlitica, martensitica, austenitica cu carburi si feritica. 

Avem urmatoarele clase: 
- otelurile perlitice sunt otelurile cu un continut mic de elemente de aliere, la care, prin racire in aer, se obtine constituentul de echilibru, perlita sau sorbita. Sunt cele mai utilizate oteluri in constructia de masini. 
- otelurile martensitice contin elemente de aliere in cantitate mai ridicata. Prin racire in aer se calesc, obtinand o structura martensitica sau troostitică. Sunt oteluri dure si casante, putin intrebuintate. 
- otelurile austenitice au o structura austenitica, datorita faptului ca punctul Ms este situat sub 0 grade Celsius. Sunt oteluri bogat aliate, de cele mai multe ori cu proprietati fizice si chimice speciale, aliate cu elemente care largesc domeniul (Mn, Mg). Otelurile austenitice se intrebuinteaza ca oteluri rezistente la uzura si ca oteluri inoxidabile si rezistente la coroziune. 
- otelurile cu carburi au structura compusa dintr-o masa de baza feritica, austenitica sau martensitica, in care sunt inglobate carburile. Se obtin la continuturi ridicate in carbon si in elemente de aliere care formeaza carburi. Sunt oteluri dure, greu de prelucrat, utilizate, in special, ca oteluri de scule. 

Dupa numarul de elemente de aliere - avem: 
- oteluri ternare, pe langa carbon cu un singur element de aliere (Cr, Ni, Mn, Si etc.).
- oteluri cuaternare, cu doua elemente de aliere (Cr-Ni).
- oteluri polinare, cu mai multe elemente de aliere (Cr-Ni-Mo). 

Dupa cantitatea elementelor de aliere - avem: 
- oteluri slab aliate, care contin sub 5% elemente de aliere.
- oteluri mediu aliate cu 5-10% elemente de aliere.
- oteluri bogat aliate care au peste 10% elemente de aliere. 

Dupa utilizare - avem otelurile aliate care se clasifica in: 
- oteluri de constructie, folosite foarte mult in constructia de masini si utilaje, care la randul lor se impart in: oteluri pentru cementare (0-0.2% C) si de imbunatatire (0.2-0.4% C).
- oteluri pentru scule (de aschiere, de matritare etc.).
- oteluri cu proprietati fizice si chimice speciale (oteluri inoxidabile, refractare, cu proprietati termice etc.).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro