Prin capacitatea de trecere se intelege posibilitatea autovehiculului de a se deplasa pe drumuri sau terenuri accidentate si de a trece peste obstacole.
Capacitatea de trecere este caracterizata de urmatori parametrii:
Presiunea specifica pe sol data de raportul intre greutatea de exploatare la tractoare sau greutatea totala la automobile si aria suprafetei de contact intre pneuri sau senile si sol. Cu cat presiunea specifica este mai mica cu atat autovehiculul se poate deplasa mai usor pe terenuri moi (cu zapada, nisip, mlastina etc.). La constructiile actuale presiunea specifica are valorile:
(0,6 − 1,4)10 la a -5-a Pa pentru tractoare pe pneuri.
(0,4 − 0,7)10 la a -5-a Pa pentru tractoare pe senile cu destinatie generala.
(3,0 − 5,5)10 la a -5-a Pa pentru autocamioane.
Lumina care indica inaltimea maxima a obstacolelor peste care poate trece autovehiculul. Capacitatea de trecere este cu atat mai mare cu cat raza longitudinala, respectiv transversala vor fi mai mici.
Raza longitudinala si raza transversala determina capacitatea de trecere invers proportionala cu marimea lor . Astfel, pentru o valoare data a apatamentului si ecartamentului, capacitatea de trecere este cu atat mai mare cu cat raza longitudinala, respectiv transversala vor fi mai mici.
Raza minima de viraj care este distanta intre centrul de viraj si centrul puntii din spate a automobilului la un unghi de pivotare maxim al rotilor de directie, determina capacitatea de trecere cu atat mai mare cu cat este mai mica.
Raza rotilor autovehiculelor influenteaza capacitatea de trecere peste obstacole orizontale sau verticale. La automobile obisnuite, cu o punte motoare, inaltimea unui obstacol vertical peste care trece este h =2/3 r, iar la automobile cu mai multe punti motoare h ≈ r . Latimea canalului peste care poate trece un automobil, cu conditia ca marginile acestuia sa fie suficient de rezistente este b ≅ r, iar la automobile cu mai multe punti motoare b = 1,2r.
In cazul tractoarelor, valorile respective se refera la razele rotilor din fata. Pentru tractoarele cu senile, latimea canalului peste care poate trece este b ≈ L, iar inaltimea peretelui vertical este limitata de unghiul limita de stabilitate.
Numarul de roti motoare influenteaza capacitatea de trecere, aceasta fiind cu atat mai mare cu cat numarul de roti motoare este mai mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !