Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Conectarea circuitelor

Pentru o iluminare avantajoasa (maxima si sigura) lampile sunt conectate in paralel. Acest aranjament ofera mai multe cai de curent astfel incat intreruperea unui circuit va afecta numai ramura respectiva, celelalte ramuri functionand normal. Majoritatea autovehiculelor folosesc un sistem de iluminat cu cale de intoarcere pe la “masa” (rol de borna negativa) si necesita mai putine cabluri electrice fata de cazul cand se foloseste un sistem cu doua cabluri izolate. Acest sistem foloseste caroseria autovehiculului pe post de “masa”. In acest caz trebuiesc realizate conexiuni bune intre cabluri si caroserie.

Schemele circuitelor de iluminare sunt trasate fie in forma pozitionala fie in forma compacta. Prima schema arata pozitia relativa a fiecarei componente in cadrul autovehiculului. Aceasta schema este dificil de citit in localizarea diferitelor conexiuni sau componente si mai dificila in a urmari o anumita portiune de circuit. Pentru a usura aceasta problema anumiti fabricanti de autovehicule folosesc scheme speciale pentru a reprezenta anumite parti din circuit.

Circuitul paralel are lampi controlate de 3 intrerupatoare:

Intrerupatorul 1 - comanda lampile de pozitie si cele din spate si asigura alimentarea cu energie.

Intrerupatorul 2 - comandă farurile si alimenteaza cu energie.

Intrerupatorul 3 - distribuie curentul la faruri fie la becul de faza lunga fie la cel de faza scurta.



Intrerupatorul pentru lampile de semnalizare-fata - acest intrerupator permite soferului sa semnalizeze celorlalti soferi in timpul zilei fara sa foloseasca intrerupatoarele principale pentru faruri. Actioneaza la atingere si semnalizeaza cat este actionat, revenirea se face cu arc.

Lampi de faza lunga. Exista semanlizarea aprinderii lampilor la bord. Este indicat ca farurile sa nu fie folosite atunci cand motorul si autovehiculul sunt oprite. Acest lucru este realizat prin folosirea intrerupatorului de aprindere pentru alimentarea farurilor. Adesea lampile sunt alimentate printr-un releu pentru a reduce curentul de sarcina de pe intrerupator.

Lampile auxiliare de faza scurta. Aceste lampi pentru distanta mare sunt folosite cand farurile sunt comutate pe faza lunga, dar ele trebuiesc observate cand celelalte vehicule se apropie. Aceasta este obtinuta prin conectarea lampilor auxiliare la ramura pentru faza lunga . Cum puterea consumata de aceste lampi este considerabila incarcarea cumutatoarelor de lumini este redusa prin folosirea unui releu care controleaza aceste lampi.

Lampi de ceata-fata. Pe timp de ceata farurile provoaca orbirea soferului datorita reflectiei luminii. Aceste lampi pot fi folosite in locul farurilor si trebuiesc conectate la circuitul de alimentare al lampilor de pozitie.

Lampi de ceata-spate. Sunt lampi de veghe de intensitate mare si se folosesc in conditii de vizibilitate redusa. Pentru a preveni folosirea abuziva a acestora alimentarea se face fie de la faza scurta fie de la lampile de ceata din fata . Exista un martor de bord care va indica functionarea acestora.

Indicator de avarie. Multi fabricanti monteaza un sistem de avertizare pentru a informa soferul daca luminile functioneaza corect. Adesea indicatorul din bord are forma unei harti schematice a luminilor de pe autovehicul care va indica pozitia si functionarea lor corecta. Suplimentar acestui indicator se monteaza un modul care sesizeaza daca o portiune de circuit absoarbe curentul corespunzator. Cand un circuit este intrerupt modulul aprinde un indicator din bord care corespunde circuitului defect. Pentru a permite modulului sa supravegheze intregul sistem de iluminat fiecare circuit trebuie sa treaca prin modul, ceea ce duce la complicarea sistemului si creste numarul de cabluri necesare. Majoritatea afisajelor grafice sunt proiectate sa lumineze complet pentru cateva secunde dupa aprindere, timp in care modulul testeaza daca sistemul de iluminat functioneaza corect.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro