Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Senzori de pozitie unghiulara si de turatie

Pozitia arborelui motor este unul dintre parametrii esentiali in conducerea procesului de combustie, de regula ca principal reper pentru stabilirea secventelor temporale de coman­da. De obicei pozitia unghiulara de referinta (0 grade) este punctul mort superior (PMS). Deoarece un ciclu complet de la admisie pana la evacuarea gazelor arse dureaza doua ro­tatii complete, unghiul arborelui mort, are o variatie de la zero la 360 grade pentru un ciclu motor complet. Desi masurarea pozitiei arborelui motor este mai exacta, evitandu-se eroarea suplimentara datorata sistemului de reductie, multi constructori prefera sa plaseze senzorul de pozitie unghiulara in distribuitor pentru a masura pozitia axului cu came.

Exista foarte multe solutii pentru masurarea pozitiei unghiulare, dar toate folosesc un principiu comun: sesizarea pozitiei unui element constructiv particular, pe care il vom numi insert (cama, pastila magnetica, gaura, dinte, canelura etc.) amplasat pe un disc care se roteste solidar cu axul a carui pozitie unghiulara se doreste a fi masurata. Trecerea re­pe­tata a insertului (pot fi dispuse mai multe pe disc) conduce la aparitia unui tren de im­pulsuri care poate fi prelucrat direct numeric. In functie de natura acestui insert particular se utilizeaza diferite elemente sensibile, dintre care mentionam:
- bobina cu miez feromagnetic, a carei reluctanta se modifica la modificarea intre­fierului produsa de prezenta insertului, variatia de reluctanta este apoi preluata de un circuit adaptor.
- senzor de tip Hall care ofera la iesire un semnal electric in tensiune atunci cand in dreptul sau ajunge un insert de tip magnet permanent care duce la modificarea campului magnetic local.
- senzor de tip fotoelectric (fotodioda, fototranzistor) care sesizeaza intreruperea (sau refacerea) fluxului luminos al unei surse optice (de obicei LED) provocata de prezenta insertului. In toate aceste situatii este posibila fie contorizarea mai multor impulsuri, pe o pe­rioada fixata de timp, pentru a obtine un numar proportional cu turatia (o turatie mai mare duce la numararea de mai multe impulsuri in acelasi interval), fie masurarea intervalului dintre doua impulsuri, care ar putea reprezenta chiar pozitia arborelui in raport cu cea de referinta.

Continutul numaratorului este transferat si memorat intr-un registru tam­pon, de unde datele pot fi preluate fie de calculatorul de proces care asigura conducerea automobilului, fie de un dispozitiv de afisare pentru a le transpune sub forma de indicatii pe consola operator. In aceasta ultima situatie este necesara scalarea prealabila a datelor pentru a fi reprezentate in unitati de masura uzuabile (rot/s sau rot/min). Scalarea este o operatie care de regula se face software, in calculatorul de bord, dar exista posibilitatea de a calibra in mod corespunzator impulsurile de referinta pentru ca sa se obtina exprima­rea numarului de impulsuri in unitatea de masura dorita.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro