Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Lucrarile de reparatie curenta a mecanismului de distributie a gazelor

Comanda distributiei nu se face in mod corespunzator datorita: 

- uzarii rotilor dintate, cand grosimea dintilor scade sub 1/3 din cea initiala, se impune inlocuirea lor.
- lantului de distributie, care are joc in role de peste 0,5 mm, se inlocuieste.

Arborele cu came are urmatoarele defecte: 

- incovoierea arborelui cu came, se verifica cu ceasul comparator, in partea centrală si, daca depaseste 0,02 mm, se indreapta cu o presa hidraulica.
- uzarea fusurilor de reazem, fusurile uzate se reconditioneaza prin rectificare la cote de reparatie.
- uzarea camelor, datorita frecarii cu tachetii, camele uzate se rectifica pe masini speciale de copiat, la cota de reparatie, cand depaseste limita, arborele cu came se inlocuieste. Masurarea se poate face prin verificarea cursei de ridicare a camei rezultate din diferenta dintre inaltimea si diametrul partii cilindrice.
- ciupituri si exfolieri ale camelor si fusurilor, se indeparteaza cu piatra abraziva sau pe masini de rectificat, daca depasesc adancimea de 1 mm, se rebuteaza arborele.
- uzarea sau deteriorarea orificiilor filetate de fixare a pinionului de distributie, orificiile se alezeaza si se refileteaza la cota majorata.
- uzarea canalului de pana pentru roata dintata de distributie se constata cu un sablon, pentru reconditionare se mareste latimea canalului, montand o pana majorata sau se executa un alt canal decalat cu 90°.

Tachetii pot prezenta defectele:

- uzuri, porozitati sau rizuri pe tije si taler care se indeparteaza prin rectificare la cota de reparatie sau se inlocuiesc, uzarea locasului sferic pentru tija impingatoare: locasul sferic uzat se rectifica la diametrul prescris, folosind piatra abraziva adecvata. Ghidurile tachetilor se reconditioneaza sa corespunda jocului prescris.

Tijele impingatoare pot prezenta defectele:

- incovoierea tijelor: se remediaza prin indepartare.
- uzarea locasurilor sferice de contact cu tachetii sau cu suruburile de reglaj ale culbutorilor, locasurile sferice uzate se rectifica dupa sablon.

Culbutorii prezinta defectele:

- uzarea capului de comanda a tijei supapei, capul uzat se rectifica cu piatra abraziva dupa sablon, respectandu-se raza si unghiul prescris.
- uzarea bucsei de asamblare pe ax impune inlocuirea ei.
- uzarea filetului pentru surubul de reglaj, filetul uzat se refileteaza la cota majorata, folosindu-se surub corespunzator.

Supapele se curata de calamina, apoi se controleaza starea tijelor si talerelor, pot prezenta rizuri, coroziuni, arsuri, fisuri, uzuri. Bataia radiala a talerului fata de tija si rectiliniaritatea tijei se controleaza cu ajutorul unui dispozitiv prevazut cu doua ceasuri comparatoare.

Defectele posibile ale supapei sunt:

- uzarea tijei, se inlatura prin rectificare la treapta I de reparatie, daca depaseste limita admisa, tija se rectifica cu 0,05 mm, apoi se cromeaza si se rectifica la treapta a II-a de reparatie, jocul intre tija si ghidul supapei este de 0,03-0,08 mm.
- uzarea capului tijei, capul uzat se reconditioneaza prin rectificare pana la disparitia urmelor de deteriorare.
- uzarea contrascaunului de la talerul supapei, se inlatura prin rectificare la 45°C ± 5' cu ajutorul masinii de rectificat supape, astfel incat grosimea partii cilindrice a talerului sa ramana de minimum 2 mm. Dupa rectificare, se rodeaza fiecare supapa pe scaunul ei cu pasta si se trece la incercarea etanseitatii.

Rodarea contrascaunelor de la supape pe scaunele respective se poate face si pe masini speciale. Se aseaza chiulasa cu supapele (nefixate) pe masina, dupa ce s-a introdus pasta de rodat intre scaune si contrascaune si dupa cuplare, se executa operatia simultana la toate supapele, durata se micsoreaza la circa cinci minute fata de 2-3 ore la executarea manuala. Proba de etansare se face individual sau simultan la toate supapele.

Arcurile de supapa se pot deforma, astfel incat elasticitatea lor sa nu mai corespunda. Cu un dispozitiv special se verifica lungimea arcurilor in stare libera si comprimata la sarcini bine determinate, daca nu corespund se inlocuiesc.

Ghidurile de supapa pot prezenta uzuri ale alezajelor lor. Acestea se rectifica la cota de reparatie si se asambleaza prin imperechere cu supapele ale caror tije se incadreaza in jocurile prescrise.

Se rebuteaza toate organele mecanismului de distributie care prezinta fisuri, crapaturi, sufluri, rizuri pronuntate, inclusiv arsuri ale talerelor supapelor sau arcuri rupte.

Masurile de protectie a muncii recomanda ca nici un reglaj sau verificare sa nu se execute in timpul functionarii subansamblurilor sau agregatelor.



2 comentarii:

  1. Imi place acest articol. Concluzia mea este aceea ca realizatorul, un bun profesionist -pune si suflet in ceea ce face. Blogul creste promitator in clasamentul ALEXA .

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro