Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Aparatura specifica controlului inteligent al vehiculelor rutiere

Aparatura utilizata pe vehiculele inteligente, numita si instrumentatie, cuprinde trei gru­puri principale de echipamente:
- echipamente si dispozitive destinate achizitiei de date referitoare la starea vehi­culului si la mediu (inclusiv la alte vehicule participante la trafic), in special sen­zori, traductoare si blocurile specializate de achizitie de date de la acestea, inclusiv dispozitivele de conversie in forma numerica necesara prelucrarii pe calculatorul de bord a acestor date.
- structurile numerice necesare implementarii legilor de control inteligent, de re­gula constituite intr-un minicalculator realizat in jurul uneia sau mai multor uni­tati de procesare de tip microprocesor pe 8 sau 16 biti, continand evident si blo­curile de memorie aferente, magistralele de comunicatie interna si driverele aces­tora, sistemul de adresare si de intreruperi.
- echipamentele destinate materializarii comenzilor, incluzand elemente de execu­tie directa si gama de dispozitive de afisare (display) aflate la bord si constituind interfata cu operatorul - in aceasta structura fiind incluse si caile de transmisie a comenzilor efectuate de operator, chiar daca acestea in mod normal trebuie aso­ciate cu aparatura din prima categorie, a intrarilor.

Dispozitive pentru achizitia de date 

Principala functie a dispozitivelor de achizitie de date consta in uniformizarea modului de prezentare a informatiei furnizate de o clasa foarte vasta de senzori. Aceasta mare diver­sitate de senzori presupune existenta de semnale electrice diverse la iesirea acestora: ten­siuni continue de la milivolti la zeci de volti, curenti de la miliamperi la amperi, valori de parametri (rezistenta, inductanta, capacitati) intr-o gama foarte larga, impulsuri cu frec­venta variabila sau cod de impulsuri. De cele mai multe ori senzorii utilizati au o structura particulara dictata de necesitatea de a fi amplasati in medii dificile, cu restrictii de ga­barit si in consecinta nu contin si blocurile de conditionare a semnalului prin care se poate ajunge la semnalul unificat care este specific iesirii unei familii de traductoare. In acest sens si denumirea de senzor este mai adecvata, pentru ca notiunea de traductor pre­supune un dispozitiv care contine si un circuit de adaptare care furnizeaza de regula un semnal unificat in curent. In cazul senzorilor problema conditionarii semnalului revine deci dispozitivului de achizitie. De aceea, vom imparti problema achizitiei de date in doua sectiuni: una destinata unei succinte treceri in revista a principalelor tipuri de sen­zori utilizati in echiparea vehiculelor inteligente, cealalta dedicata dispozitivelor care mij­locesc transferul de informatie catre calculatorul de bord. Din acest punct de vedere se vor lua in consideratie doar solutii prin care datele, fie analogice, fie numerice, sunt depuse in final sub forma de cod numeric intr-o memorie tampon (buffer) de unde pot fi citite fie direct in paralel, pe magistrala de date a calculatorului, fie transmise printr-un port se­rial in alt buffer de unde pot fi preluate pentru procesare.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro