Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sisteme expert - generalitati

Un sistem expert este un program care urmareste cunostintele, rationeaza pentru obtinerea rezultatelor, intr-o activitate dificila, intreprinsa uzual doar de expertii umani. Daca un expert uman are cunostinte intr-un domeniu specific, un sistem expert utilizeaza cunostintele ce sunt stocate intr-o baza de cunostinte, baza formata din cunostintele asociate domeniului respectiv. Expertii umani rationeaza si ajung la concluzii pe baza cunostintelor ce le poseda, sistemele expert rationeaza utilizand cunostintele stocate in baza de cunostinte.
Un sistem expert este un program care urmareste un grup de cunostinte, impreuna cu un algoritm de cautare specific metodei de rationare, pentru obtinerea in acelasi mod ca si expertii umani a rezultatelor despre activităti dificil de examinat.
Aria de aplicabilitate pentru sisteme expert a cuprins multe domenii de activitate de la arhitectura, banci, comert, educatie, ingineria sistemelor, etc.
Un sistem expert este bazat pe doua componente distincte complementare: noi tehnici de programare, ce permit utilizarea a foarte multe cunostinte, noi constructii si metodologii dezvoltate, ce permit utilizarea acestor tehnici de programare legate cu probleme complexe.
Succesul dezvoltarii sistemelor expert este legat de modul in care sunt combinate aceste doua obiective. Expertul care intelege necesitatea utilizarii, in domeniul sau de cunoastere, a unui sistem expert, poate obtine un ajutor de la inginerul de cunostinte deoarece, in urma discutiilor cu acesta, anumite cunostinte vor fi reformulate.
Sistemele expert marcheaza un mare progres in stiinta calculatoarelor si inteligentei artificiale. Intre instrumentele de lucru ale sistemelor expert se iau in considerare metodele prin care o baza de cunostinte poate fi afisata, captata si reprezentata.
Principala virtute a calculatoarelor este abilitatea de realizare a unei mari viteze de calcul. Calculatoarele incep sa se extinda la aplicatiile ingineresti si bancare. Calculul matematic, sistemele automate, sunt realizate prin intermediul unor programe de calcul, ce transpun in masina, gandirea omului ce le-a programat. Problemele ce se solicita rezolvate prin sisteme expert fac apel la gandire, la abilitatea de rationare cu alte concepte decat numere. Realizarea programelor ce rationeaza, porneste de la faptul ca simbolurile de prelucrare pot fi numere, texte sau alte concepte. In urma cercetarilor, utilizand calculatoare din ce in ce mai performante, a putut fi rezolvata problema rationarii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro