Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Organizarea generala a autoturismelor

Organizarea generala a autoturismelor este determinata de locul de dispunere a motorului si a puntilor motoare. Dupa schema de organizare generala autoturismele pot fi: cu motorul in fata si puntea motoare in spate, cu motorul in fata si puntea motoare tot in fata, cu motorul in spate si puntea motoare in spate.

Solutia clasica

Pentru a mari suprafata utila a caroseriei, la constructiile moderne, prevazute cu suspensie cu roti independente, la care puntea rigida propriu-zisa din fata lipseste, motorul este coborat intre roti. Prin aceasta, inaltimea centrului de masa se reduce, marindu-se stabilitatea automobilului. Solutia asigura o distributie mai uniforma a greutatii totale a automobilului pe cele doua punti si prezinta o accesibilitate mai buna la motor si transmisie pentru lucrarile de intretinere tehnica.

Solutia totul in fata

La aceasta solutie, grupul motor-transmisie este dispus, in mod normal, in sens longitudinal, cu motorul in spatele rotilor din fata, intre roti sau inaintea lor. Ca varianta deosebita a formulei totul in fata sunt autoturismele la care grupul motor-transmisie este dispus transversal, in scopul de a castiga un spatiu cat mai mare la persoane, la aceeasi deschidere intre punti. Solutia totul in fata, prin lipsa arborelui longitudinal, permite coborarea caroseriei (deci si a centrului de masa), prezentand in felul acesta o stabilitate mai mare in comparatie cu solutia clasica. Aceasta solutie, spre deosebire de solutia totul in spate si cea clasica, prezinta o stabilitate marita in viraj. In afara de avantajele prezentate, solutia totul in fata are si unele dezavantaje:
- micsorarea greutatii aderente la urcarea pantelor,
- complicatii constructive pentru puntea din fata, care este, in acelasi timp, o punte motoare si de directie,
- manevrarea mai dificila a volanului etc.

Solutia totul in spate 

Permite, de asemenea, coborarea centrului de masa prin lipsa arborelui longitudinal. Prin dispunerea motorului in spate se reduce mult zgomotul si se elimina scaparile de gaze in interiorul caroseriei. La urcarea unei pante, greutatea aderenta creste, deoarece, in acest caz, rotile din spate, care se incarca suplimentar, sunt si roti motoare. Solutia totul in spate permite o profilare aerodinamica mai buna a autoturismului la partea frontala. Aceasta solutie se intalneste in doua variante: cu agregatul motor-transmisie longitudinal, in consola, in spatele puntii (solutia cea mai raspandita) si cu el dispus transversal. Solutia totul in spate reprezinta, insa si unele dezavantaje, cum sunt:
- consumul unei puteri mai mari pentru instalatia de racire a motorului ( ventilator mai mare),
- necesitatea unor comenzi lungi si complicate,
- uzuri mari la motor, deoarece aspira praful ridicat in timpul mersului etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro