Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Masinile electrice

Dispozitivele de actionare electrica se bazeaza pe convertirea energiei campului electromagnetic in energie mecanica. In fapt se utilizeaza campul magnetic, avand in vedere densitatea de energie mai mare a acestui camp decat cea a campului electric.
Intrefierul care separa statorul de rotor este locul in care se efectueaza conversia de energie. Cantitatea de energie pe unitatea de volum in intrefier poate fi, in cazul campurilor magnetice, cu cinci ordine de marime mai mare fata de campurile electrice. Existenta campului magnetic poate fi pusa in evidenta prin actiunea mecanica a campului asupra unui conductor prin care circula un curent electric sau asupra unui material magnetic (ac magnetic).
Masinile electrice, ca dispozitive de actionare a structurilor mecatronice, convertesc energia electrica in lucru
mecanic de translatie sau, cel mai adesea, de rotatie.
Cele mai multe forme de energie (electrica si mecanica) nu se pot stoca. Conversia se face deci trecand printr-o forma de energie intermediara stocabila. Aceasta poate fi electrostatica sau electromagnetica.
Pentru ca, tehnologic, nu se poate stoca suficienta energie electrostatica pentru producerea unor forte mecanice de marime multumitoare, in cea mai mare masura energia utilizata este cea electromagnetica. In plus, convertizoarele electromecanice sunt reversibile. Structura masinilor electrice cuprinde totdeuna un cicuit magnetic, locul de stocare si de conversie a anergiei in doua trepte: energie electrica – energie magnetica – energie mecanica, si cuprinde, de asemenea, unul sau mai multe bobinaje care creeaza cicuitul magnetic.
Circuitul magnetic cuprinde totdeauna o parte feromagnetica fixa (stator), o parte feromagnetica mobila (rotor) si un intrefier. Partile feromagnetice canalizeaza fluxul magnetic B catre intrefier. Intrefierul este locul de stocare principal al energiei, deci locul de conversie a energiei magnetice. Intrefierul este, de asemenea, necesar pentru ca rotorul sa poata fi, din punct de vedere mecanic, independent de stator si sa se roteasca liber in jurul axei sale. Intrefierul poate avea grosimea constanta sau nu.
Circuitul magnetic este constituit din tole feromagnetice sau din magneti permanenti. Axul motorului furnizeaza energia mecanica utila in structurile mecatronice. Axul este, de asemenea, locul unde apar pierderi mecanice: frecari in palier, frecari aerodinamice etc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro