Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Stadiul actual al instalatiilor de monitorizare

Realizarea unui sistem clasic de urmarire, control si achizitie de date (SCADA), centralizat, in domeniul sistemelor electrice, presupune aducerea separata a fiecarei marimi la unitatea de prelucrare a datelor, ceea ce implica folosirea unui numar mare de traductoare, precum si a zeci de kilometri de cabluri si de conductoare electrice.

Dupa anii 1980, odata cu fabricarea primelor aparate digitale inteligente (IED - Intelligent Electronic Device) care indeplinesc multiple functii, s-a nascut o noua perspectiva pentru sistemele distribuite. Aparitia acestor aparate a determinat practic sfarsitul vietii traductoarelor de marimi electrice cu iesire in semnal unificat.
Aparatele digitale inteligente se monteaza separat pe fiecare punct de masura (celula) si pe langa functia de masurare a mai multor marimi electrice (curenti, tensiuni, puteri active si reactive, frecventa, factor de putere), au si rolul de a transmite aceste marimi prin intermediul postului serial direct la calculator. Acestea sunt cele mai simple aparate digitale inteligente folosite in sisteme SCADA. Producatorii de IED au perfectionat insa aceste aparate, adaugand permanent functii suplimentare cum ar fi:
- dotarea cu memorie, astfel incat exista acum posibilitatea memorarii marimilor la anumite intervale de timp (se creeaza astfel, local, jurnale de marimi care permit construirea de curbe de evolutie in timp a marimilor masurate).
- inregistrarea unor evenimente cum ar fi depasirea unor limite inferioare sau superioare programate (in acest caz se inregistreaza data si valoarea marimii).
- echiparea IED cu intrari si iesiri digitale care permit achizitionarea locala a pozitiei unor echipamente (intreruptoare, separatoare, vane, robinete etc.) si controlul acestora.
- echiparea IED cu intrari analogice care permit achizitionarea locala a marimilor neelectrice (temperatura, presiune, turatie etc.).
- dotarea cu multiple posturi de comunicatie (RS 232, RS 485, Ethernet) care permit comunicarea simultana cu mai multi utilizatori.
- implementarea de functii logice si matematice pentru prelucrarea locala a diferitelor marimi sau comenzi.
- adaugarea de functii de inregistrare a evolutiei marimilor electrice in caz de defecte, cum ar fi scurtcircuitele.
- functii de monitorizare a calitatii energiei electrice.
- analiza armonica a curentilor si a tensiunilor.

Traductoarele clasice pentru marimile electrice cu iesire in semnal unificat sunt astfel inlocuite de catre aceste aparate digitale, care pe langa functia de traductor indeplinesc si alte functii, cum ar fi prelucrarea datelor pentru a fi transmise direct la calculator.
In comparatie cu sistemele centralizate, sistemele distribuite echipate cu IED prezinta unele avantaje:
- economie de cabluri, cleme, manopera etc.
- renuntarea la traductoarele clasice de marimi electrice cu iesire in semnal unificat.
- fiabilitate net superioara (defectarea unui IED afecteaza informatiile doar a unui punct de masura, pe cand defectarea unei unitati terminale de date conduce la pierderea unui volum de informatii mult mai mare).
- usurinta proiectarii si a configurarii sistemului.

Monitorizarea parametrilor de functionare a instalatiilor industriale necesita achizitionarea unui numar vast de parametri electrici si neelectrici, parametri care pot fi monitorizati cu ajutorul unor softuri puternice. Atat pe plan mondial cat si in tara noastra firme de prestigiu au realizat sisteme de monitorizare cu performante deosebite sau componente pentru sisteme SCADA, cum ar fi: ABB , National Instruments, Motorola, Siemens, Power Measurement Ltd, iar lista poate continua.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro