Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Diferentialul

Diferentialul este un mecanism, montat intre transmisia principala si transmisia la rotile motoare, care permite obtinerea de viteze unghiulare diferite la rotile puntii.

In lipsa diferentialului, in anumite conditii de deplasare ale automobilului, apare intre rotile puntii, asa-numita putere parazita.
- de obicei, aparitia puterii parazite este provocata de dimensiunile diferite ale razelor rotilor la deplasarea rectilinie pe cai netede, sau de rularea rotilor egale, cand au de parcurs spatii diferite (viraj sau drum cu denivelari).
- diferentialul va intra in functiune si va modifica vitezele unghiulare ale rotilor, marind-o pe cea a rotii exterioare si micsorand-o pe cea a rotii interioare virajului.

Dupa principiul de functionare diferentialele se pot clasifica in:
- diferentiale simple,
- diferentiale blocabile,
- diferentiale autoblocante.

Dupa valoarea momentului transmis la rotile motoare diferentialele pot fi:
- simetrice,
- asimetrice. 

Datorita frecarilor mici din diferentialele simple (λ=1,15-1,20) la deplasarea pe drumuri alunecoase functionarea automobilului este influentata in rau.
Din aceasta cauza, la automobilele cu capacitate mare de trecere, se folosesc diferentiale blocabile si autoblocabile.
Fata de diferentialele simetrice simple, diferentialele blocabile se deosebesc prin existenta unei legaturi facultative (dispozitivul de blocare) intre unul din arborii planetari si carcasa diferentialului. Pe arborele planetar se afla o portiune canelata pe care se monteaza mansonul, care cupleaza cu dantura interioara, executata pe carcasa diferentialului. Cand dantura mansonului cupleaza cu dantura, diferentialul este blocat, adica arborii planetari se rotesc totdeauna cu aceeasi viteza unghiulara, egala cu a carcasei. 

Dezavantajul diferentialelor blocabile consta in actionarea subiectiva a dispozitivului de blocare de catre conductor si complicarea constructiei prin necesitatea introducerii unui dispozitiv de actionare (mecanic, pneumatic, hidraulic sau electric).
Inconvenientele aratate sunt inlocuite la automobilele speciale cu capacitate mare de trecere de diferentialele autoblocabile (sau diferentialele cu frecare marita).
Diferentialele se utilizeaza si ca mecanisme interaxiale in scopul eliminarii circulatiei puterilor parazite in transmisia automobilului cu mai multe punti motoare.

Pentru automobilele 4x4 cu repartitie egala a greutatii pe punti, se utilizeaza diferentiale simetrice. In cazul automobilelor 4x4 cu repartitie inegala a greutatii pe punti, se utilizeaza diferentiale asimetrice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro