Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tobe catalitice

Principiul de depoluare a gazelor evacuate de motorul cu ardere interna, ce utilizeaza reactorii catalitici se bazeaza pe reactiile chimice ce apar la trecerea acestora prin canalele fine de ceramica existente in tobele de evacuare. Intensitatea acestor reactii este dependenta de tipul "stratului activ, catalizator" (alcatuit din metale pretioase - platina, rhodiu, paladiu) ce captu­seste aceste canale, dozajul aer combustibil, tempe­ratura locala si continutul de oxigen al gazelor de evacuare. In aceste incinte are loc oxidarea CO (oxizilor de carbon) si a CH (hidro­carburilor ramase nearse) la CO si reducerea NOx (oxizilor de azot) la azot si apa.

Reglajul injectiei de benzina in bucla inchisa si depoluarea eficienta se realizeaza in sistem complex cu sonda lambda si reactorul cu trei cai. Deoarece temperatura optima pentru analiza gazelor este in jur de 300 grade Celsius, pentru imbunatatirea acestui reglaj s-a adoptat pentru solutia incalzirii locale cu o termorezistenta a corpului ceramic al sondei la peste 350 grade Celsius, in acest fel masurarea compusilor poluanti devine independenta de temperatura gazelor de evacuare. Alte avantaje ale sondelor lambda cu incalzire ar mai fi: eficienta la temperaturi scazute ale gazelor de evacuare (la relanti), posibilitatea de montaj a sondei lambda in orice zona a traiectoriei de evacuare, scurtarea timpului de intrare in regim a sondei de oxigen.

Circuitul de reglaj in bucla inchisa a injectiei de benzina este: in varianta motorului supraalimentat gazele de evacuare parasesc motorul trecand prin turbina agregatului de supraalimentare unde cedeaza o parte a caldurii lor. Cand motorul este rece aceasta afecteaza performantele de depolu­are ale convertorului catalitic, pentru a preveni aceasta se instaleaza in serie doua convertoare de depoluare: un prim conver­tor catalitic este instalat imediat dupa turbosuflanta, unde temperaturile gazului esapat sunt mari si deci emisiile de CO, HC, NOx pot fi prelucrate inaintea pierderii de caldura. Uneori acesta poate fi doar un convertor catalitic de oxidare, alteori de tip complex cu trei cai. Al doilea convertor realizeaza ridicarea procentului de gaze de evacuare depoluate. Sonda lambda se monteaza de regula la intrarea in primul con­vertor sau, daca poseda rezistenta de incalzire proprie, inaintea celui de al doilea convertor catalitic. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro