Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Formele si cauzele deteriorarii transmisiilor prin lant

Identificarea formelor de deteriorare a transmisiilor prin lant si stabilirea cauzelor care le provoaca permit proiectantilor sa evite sau sa limiteze efectele acestora si astfel sa fie respectate conditiile unei functionari sigure, intr-o perioada de timp stabilita. Se vor evidentia atat forme de deteriorare ce pot fi evitate prin calcule de rezistenta cat si prin masuri tehnologice si functionale (de intretinere).
Uzarea articulatiilor este principala forma de deteriorare a transmisiilor prin lant, cauza fiind aparitia, in timpul functionarii, a unor presiuni pe suprafetele in miscare relativa (bolturi-bucse, bucse-role). In urma uzarii se produce o marire a lungimii lantului, ceea ce conduce la o angrenare incorecta a lantului cu dintii rotilor de lant. Pentru evitarea unor uzari pronuntate, intre suprafetele in contact trebuie sa existe o pelicula de lubrifiant rezistenta, presiunea efectiva in pelicula fiind limitata la o valoare admisibila. Calculul principal va fi la strivire a peliculei de lubrifiant din zona de contact.
Distrugerea suprafetelor functionale prin aparitia de ciupituri (oboseala de contact), ca urmare a solicitarii de contact, variabila in timp, apare numai la transmisiile bine unse si bine etansate, la care uzura abraziva este neinsemnata. Se evita prin alegerea unor materiale cu duritati superficiale mari. Uzarea dintilor rotilor de lant poate fi micsorata prin alegerea corespunzatoare a materialului si tratamentului pentru acestea si prin imbunatatirea conditiilor de ungere.
Ruperea ecliselor, in dreptul gaurilor pentru bolturi sau bucse, in cazul lanturilor clasice, sau in zona mediana a ecliselor dintate, apare la lanturi puternic solicitate si care functioneaza la viteze mari. Se impune limitarea vitezei de functionare si efectuarea unui calcul de rupere statica prin tractiune. Prin acest calcul se tine seama si de existenta altor solicitari ale elementelor constitutive ale lantului - de exemplu, forfecarea boltului in zona de capat a bucselor si incovoierea acestuia, in limita jocului dintre bolt si bucsa.
Rotirea ecliselor fata de bolturi, respectiv fata de bucse, apare accidental, in cazul unei executii si montaj necorespunzatoare a elementelor lantului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro