Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Erori generalitati


Eroarea de masurare, definita ca abatere a valorii masurate de la valoarea adevarata a masurandului, este o marime care principial, nu poate fi cunoscuta intrucat nici valoarea adevarata nu poate fi cunoscuta. De aceea, pentru caracterizarea rezultatelor masurarilor trebuie utilizata incertitudinea de masurare, in intelesul de interval estimat care, cu o anumita probabilitate, include valoarea adevarata a masurandului.
Eroarea de masurare, definita ca o marime determinista constituie un concept util in anumite cazuri, de exemplu pentru exprimarea unor caracteristici metrologice ale mijloacelor de masurare sau pentru determinarea unei abateri cunoscute (ca valoare si semn). In cazurile in care eroarea este diferenta intre doua valori considerate cunoscute, ea poate fi eliminata printr-o corectie.

Incertitudinea de masurare
definita pe baze statistice, se refera la rezultatul unei masurari si da o indicatie privind gradul de incredere in acel rezultat. Ea desemneaza o abatere necunoscuta careia i se poate estima valoarea, dar nu si semnul.
Incertitudinea de masurare nu poate fi corectata, ci trebuie luata in considerare la aprecierea calitatii unor masurari.
Din punct de vedere practic, incertitudinea de masurare se determina pornind de la estimarea componentelor sale, pe baza unor informatii din procesul de masurare considerat sau din afara acestuia. Rezultatul masurarii se exprima prin expresia: x = ±u unde x este valoarea obtinuta prin masurare si i ± u este incertitudinea de masurare.
Avantajul acestui model este ca nu se foloseste nemijlocit - nici valoarea adevarata, nici valoarea conventional adevarata (valorile adevarate intervin doar indirect, prin referinta fata de care au fost etalonate mijloacele de masurare utilizate). Se recomanda utilizarea notiunii de incertitudine de masurare ca o estimare a abaterii rezultatului masurarii de la valoarea adevarata a masurandului. Utilizarea in aceasta acceptie a termenului de eroare de masurare este incorectă.

Rezultatul masurarii este valoarea uni masurand obtinuta prin masurare cu un mijloc (procedeu, aparatura etc.).
La rezultatul masurarii trebuie intotdeauna specificat daca acesta se refera la:
- o indicatie
- un rezultat brut
- un rezultat corectat
- o medie obtinuta pe baza unui sir de masurari.
O expresie completa a rezultatului unei masurari contine informatii cu privire la incertitudinea de masurare asociata rezultatului si la valorile marimilor de influenta care au conditionat rezultatul.

Indicatia unui mijloc de masurare este valoarea unui masurand furnizata de un mijloc de masurare.
Indicatia se exprima intotdeauna in unitati de masura corespunzatoare masurandului, indiferent de sistemul de masura adoptat in care este gradat dispozitivul de afisare al mijlocului de masurare. De exemplu, in cazul unei scari gradata in unitati conventionale (%), valoarea indicata (denumita uneori indicatie directa sau valoare conventionala) trebuie multiplicata cu valoarea diviziunii pentru a obtine indicatia mijlocului de masurare. In cazul masurilor, indicatia este data de valoarea nominala a masurii sau de valoarea indicata pe aceasta.
Termenul indicatie poate fi utilizat atat pentru valorile inregistrate analogic, valorile imprimate numeric, cat si pentru valorile semnalului purtator al informatiei de masurare intr-un sistem de masurare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro