Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Vehicule scoase din uz

Vehiculele scoase din uz (VSU) sunt demontate inaintea oricarei tratari, sau sunt luate masuri echivalente pentru a reduce impactul negativ asupra mediului. Materialele si compusii periculosi sunt inlaturate si izolate in mod selectiv, astfel incat sa nu contamineze vehiculele scoase din uz ce urmeza a fi macinate. Operatiile de demontare si de stocare sunt efectuate astfel incat sa garanteze ca ceea ce rezulta poate fi reutilizat si valorificat, in mod special reciclat.

Statele Membre ale Uniunii iau masurile necesare pentru ca operatorii economici sa indeplineasca urmatoarele obiective:
- cel mai tarziu pana la 01.06.2006, pentru toate vehiculele scoase din uz procentul de reutilizare si valorificare va fi de minim 85% din greutatea medie pe vehicul si pe an. Pana la acesta data procentul de reutilizare si de reciclare va fi de minim 80% din greutatea medie pe vehicul si pe an. Pentru vehiculele produse inainte de 01.01.1980, Statele Membre pot sa prevada obiective mai slabe, dar nu mai jos de 75% pentru reutilizare si valorificare si nu mai jos de 70% pentru reutilizare si reciclare. Statele Membre care se prevaleaza de obiectivele prezentului alineat informeaza Comisia si celelalte State Membre de motivele alegerii
- cel mai tarziu pana la 01.01.2015, pentru toate vehiculele scoase din uz procentul de reutilizare si de valorificare va fi de minim 95% din greutatea medie pe vehicul si pe an. Pana la aceeasi data procentul de reutilizare si reciclare va fi de minim 85% din greutatea medie pe vehicul si pe an. Aceste tinte inseamna ca nu numai metalul trebuie reciclat ci si o parte importanta din celelalte componente.

Metalele - reprezinta cca 75 % din greutatea VSU. Ele se pot separa relativ simplu de restul materialelor care intra in alcatuirea VSU, fie prin dezmembrare fie prin etapa de tocare, ele reprezentand materiale valoroase. Aproape 100% din continutul de metal al unui VSU poate fi recuperat urmand a fi reutilizat sau reciclat. Ca urmare, continutul de metal este important pentru atingerea cotelor de reciclare si reutilizare impuse, indiferent de tratamentul celorlalte materiale, permit atingerea normelor de reciclare si reutilizare. Reciclarea metalelor se face pe cale siderurgica si este dificila din cauza diferitelor tipuride oteluri cu diferite metale reziduale din aliaje Cu, Ni,SN,Mo,Cr. Aluminiul se recicleaza usor, cu consumuri energetice mici. Zincul se recupereaza de pe tablele zincate find obtinut si plumbul ca produs secundar. Metalele nobile din catalizatori platina, paladiul si rhodiul se recicleaza pentru recuperarea acestora.

Anvelopele - sunt in prezent destinate in general depozitarii finale. Cu toate acestea, noile reglementari in domeniul depozitarii deseurilor vor interzice depozitarea acestora in depozitele de deseuri menajere, fortand astfel reutilizarea, reciclarea si recuperarea lor. Exista o serie de modalitati de tratare a lor, precum:
- reutilizarea anvelopelor relativ noi
- reutilizarea pentru realizarea depozitelor de deseuri menajere municipale
- anvelopele intregi pot fi folosite la constructia depozitelor de deseuri
- reciclarea prin resapare. Anvelopele masinilor pot fi resapate odata. Totusi, in ciuda calitatii imbunatatite, acest segment de piata este in declin
- reciclarea prin macinare. Granulele de cauciuc sunt folosite in diferite sporturi pentru realizarea suprafetelor de joc, garnituri de frana, strat de baza absorbant pentru socuri si in asfaltul cauciucat al drumurilor. Granulele de cauciuc pot fi de asemenea folosite in fabricarea anvelopelor, alaturi de cauciucul pur - acesta reprezentând mai putin de 5%, dar procentul este in crestere
- alte tehnici de reciclare includ fragmentarea criogenica, devulcanizarea, tehnologia micro-undelor, iar acest subiect este in continua dezvoltare
- recuperarea energetica - anvelopele au o putere calorifica mai mare cu cca 20% decat carbunele, prin urmare pot fi folosite pentru recuperarea energetica prin ardere, piroliza, sau coincinerare in cuptoarele fabricilor de ciment. Arderea anvelopelor in cuptoarele fabricilor de ciment este o optiune din ce in ce mai uzuala, insa se pune problema poluarii aerului, cu dioxine si cu microparticule
- exista si alte utilizari spre exemplu amortizoare pentru barci si platforme de incarcare, bariere de protectie, etc.

Bateriile pot fi reciclate in proportie de 90% in majoritatea Statelor Membre prin stabilirea unor sisteme de colectare si recuperare bine puse la punct. In medie o baterie cantareste aproximativ 13,5 kg din care 8,6 kg plumb, 3,8 kg acid sulfuric si 0,7 kg polipropilena. Depozitarea necorespunzatoare prezinta un risc semnificativ pentru mediu, iar incinerarea conduce la eliberarea in aer a plumbului. In cazul in care nu exista posibilitatea reprocesarii acestea vor fi eventual exportate unor puncte de colectare si tratrare specializate.

Plasticul este din ce in ce mai folosit, fiind in prezent aproximativ 11% din masa vehiculului, iar producatorii continua sa proiecteze vehicule usoare pentru a imbunatati eficienta combustibilului. In prezent ratele de reciclare ale partilor plastice din VSU sunt relativ reduse datorita marii varietati a tipurilor de polimeri utilizati, deci cresterea ratelor de reciclare reprezinta o prioritate pentru atingerea cotelor impuse prin directiva europeana, in special a celor pentru anul 2015. Identificarea prin marcarea componentelor in stadiul de fabricare este de ajutor si faciliteaza reciclarea, studiile arata ca cele mai mari progrese vor trebui insa facute la etapa de post-tocare mai degraba decat la etapa de dezmembrare.
Majoritatea materialelor plastice dintr-un VSU ajung in urma tocarii sa fie un praf fin amestecat cu scame de tocare. O parte din aceasta mixtura este foarte dificil de extras plasticul pentru reciclare, cu toate acestea indepartarea componentelor plastice a unui VSU este o prioritate desi presupune o munca intensiva.
Materialele plastice termoplastice pot fi retopite si reformate intr-un produs nou care pentru a compensa pierderile de rezistenta mecanica se ramforseaza cu fibre de sticla. De exemplu polietilena din corpul unui rezervor se recicleaza si se regaseste in proportie de 30% intr-un rezervor nou, polipropilena din carcasele acumulatorilor se transforma in bare de soc, iar acestea in carcase pentru filtre de aer sau conducte de aer.
Spuma din poliuretan din scaune se poate recicla in placa fonoabsorbanta pentru caroserie. Bara parasoc din policarbonat se recicleaza in suport pentru spoiler. Materialele plastice termorigide se macina si se incorporeaza in bitum si se recicleaza ca materiale insonorizante sau se pot incinera in fabrici de ciment si furnale.

Sticla folosita este de doua tipuri - intarita si laminata. Sticla intarita este usor de indepartat dintr-un VSU dupa sfaramare. Sticla laminata nu se distruge prin sfaramare si necesita indepartarea manuala. Usurinta indepartarii sticlei la etapa de dezmembrare depinde de metoda de etansare folosita la fabricarea vehiculului. Utilizarea etansarilor din cauciuc face operatiunea de indepartare a sticlei usoara in comparatie cu etansarea prin metoda legarii directe. In cazul etansarii prin cauciuc intreaga fereastra poate fi scoasa, insa in cazul mult mai intalnite metode de „legare directa” operatiunea de indepartare presupune taierea unei suprafete cat mai mare din fereastra. Aceasta metoda, desi reprezinta cea mai eficienta operatiune in situatia data, lasa o mare parte din sticla nerecuperata. De asemenea pot fi probleme cu scoaterea sticlei din ferestrele usilor(portierelor) datorita sistemelor de inchidere. Sticla se recicleaza dar nu se mai face din ea sticla pentru autovehicule, ci doar recipiente.

Fluidele sunt procesate in general pentru reciclare sau folosite pe post de combustibil. Spre exemplu, o mare parte din uleiul uzat colectat in vederea recuperarii este procesat, prin scoaterea excesului de apa si filtrarea particulelor, si folosit ca si combustibil in industria grea si in statiile electrice . Totusi controalele din ce in ce mai stricte ale emisiilor restrictioneaza aceasta utilizare - pornind de la aceasta observatie varianta preferata de reutilizare este deci rafinarea pentru folosirea ca si combustibil. Filtrele de ulei pot retine cantitati mari de ulei uzat care se poate recupera folosind prese de filtrare speciale in special in vederea reciclarii.

Convertorii catalitici sunt fabricati din carcase din otel inoxidabil, un catalizator continand substraturi ceramice si metalice cu mantale active de alumina (oxid de aluminiu, oxid de ceriu si combinatii de metale pretioase - platina, paladiu si rhodiu. Industria s-a dezvoltat in jurul nevoii de a indeparta convertorii de restul VSU, separarea elementelor catalitice si indepartarea metaleleor pretioase. Platina, paladiu si rhodiu pot fi recuperate pentru reutilizare. Substraturile ceramice pot fi recuperate sub forma de praf si purificat. Otelul din esapament poate fi deasemenea reciclat.

Airbagurile si centurile pretensionate nu contin materiale valoroase de aceea reciclarea nu este o solutie viabila, reutilizarea nu este momentan o optiune datorita specificatiilor de producere si procedurilor speciale de instalare.

Este recunoscut faptul ca ponderea materialelor componente a VSU se schimba, creste ponderea materialelor precum plasticul si metalele neferoase in defavoarea metalelor feroase. Statisticile arata ca se asteapta in urmatorii ani, ca materialele plastice sa reprezinte in jur de 15% din masa unui vehicul, metalele neferoase in jur de 10%, sugerand astfel un declin al materialelor feroase care vor ajunge sa reprezinte cca 60%. Pana in anul 2015, VSU cele mai des intalnite vor avea urmatoarea componenta:
- 12% plastic
- 9% metale neferoase
- 65% metale feroase
Pentru reciclarea materialelor trebuie avut in vedere faptul ca din momentul conceptiei pana la sfarsitul vietii ultimelor vehicule realizate dupa conceptia respectiva trec 22 de ani (3 de conceptie, 7 de fabricatie si 12 de utilizare a ultimei serii).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro