Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tipuri uzuale de frane cu tamburi si saboti interiori

Tipuri uzuale de frane cu tamburi si saboti interiori

Momentul de franare poate fi variat in mod substantial in functie de modul de dispunere al sabotilor. In functie de tipul celor doi saboti exista urmatoarele tipuri de frane cu tamburi si saboti interiori: simplu, dublu(duplex) duo-dublu (twinplex) şi servo (uni-servo si duo servo).

Simplex
- cu deplasare egala a sabotilor 
- cu saboti articulati
- cu saboti flotanti
Are o eficacitate pentru ambele sensuri de rotatie ale tamburului, stabilitate foarte buna, nu este echilibrata.

Cu actionare cu forte egale a sabotilor (deplasare independenta):
- cu saboti articulati 
- cu saboti flotanti
Eficacitate mai ridicata ca in cazul precedent si identica pentru ambele sensuri de rotatie ale tamburului. Stabilitate buna, nu este echilibrata si are o uzura diferita a garniturilor de frecare.

Duplex
- cu saboti articulati 
-cu saboti flotanti
Are o eficacitate mare la mersul inainte si foarte mica la mersul inapoi. Stabilitate medie. Regimul de lucru si incarcare al celor doi saboti identici, este echilibrata.

Duo-duplex cu saboti flotanti
Are o eficacitate mare si identica pentru ambele sensuri de rotatie ale tamburului. Stabilitate medie, regimul de lucru si incarcare al celor doi saboti identic, este echilibrata.

Servo ( uni-servo)
- cu saboti articulati 
- cu saboti flotanti
Eficacitate foarte mare la mersul inainte (uni-servo) si identica pentru ambele sensuri ale rotatiei tamburului(duo-servo), stabilitate foarte mica, regim diferit de lucru si incarcare al celor doi saboti si nu este echilibrata.

Frana simplex

Frana simplex are in compunere un sabot primar si unul secundar care pot fi articulati sau flotanti. In functie de modul de actionare al sabotilor se deosebesc: frana cu deplasare egala a sabotilor si forta de actionare diferite, frane cu deplasare independenta a sabotilor in forte de actionare egale.
Frana simplex cu deplasare egala a sabotilor are o uzura egala a sabotilor de frecare. Momentul de franare este cu ceva mai redus decat la frana simplex cu forte egale de actionare a sabotilor. Deplasarile egale ale sabotilor se realizeaza cu dispozitive mecanice cu o cama simpla sau cu pene transversale.
Frana simplex cu actionarea sabotilor cu forte egale prezinta o uzura mai mare a garniturii de frecare a sabotului primar. Actionarea acestei frane se face in general cu un dispozitiv hidraulic (cu pistoane avand acelasi diametru) si mai rar cu un dispozitiv mecanic. Aceste frane prezinta o constructie simpla si rigida.
Frana simplex nu este echilibrata transmitandu-se o reactiune radiala care incarca suplimentar lagarele rotii.

Frana duplex

Frana duplex are in compunere doi saboti primari independenti care pot fi articulati sau flotanti. Prin dispunerea sabotilor astfel incat ambii sa lucreze ca saboti primari momentul de franare creste mult. Coeficientul de eficacitate pentru frana duplex depinde de sensul de rotatie a tamburului. In cazul in care sabotii sunt primari pentru ambele sensuri de rotatie a tamburului frana poarta denumirea de duo-duplex.
Frana duo-duplex prezinta avantajul unei eficacitati ridicate atat la mersul inainte cat si la mersul inapoi avand acelasi coeficient de eficacitate. Frana duplex este o frana echilibrata si realizeaza aceeasi uzura a garniturilor de frecare. Deficienta franei duplex cu saboti primari, numai la mersul inainte consta in obtinerea unui moment de franare redus la mersul inapoi al automobilului. Valoarea momentului de franare obtinut la mersul inapoi determina marimea pantei pe care poate fi imobilizat un automobil cu frana de stationare. Deficienta aceasta se inlatura daca se utilizează frana duo-duplex.

Frana servo

Frana servo sau frana cu amplificare are doi saboti primari, iar sabotul posterior este actionat de catre sabotul anterior. Datorita fortelor de frecare dintre sabotul anterior si tambur forta de actionare a sabotului posterior este mai mare in comparatie cu forta de actionare a sabotului anterior. In modul acesta momentul de franare se mareste in mod substantial. In cazul in care sabotii sunt primari numai la mersul inainte, frana poarta denumirea de uniservo, iar in cazul in care sabotii sunt primari pentru ambele sensuri de mers, frana este intalnita sub numele de duo-servo. Frana servo nu este echilibrata incarcand suplimentar gaurile rotii.

Actionarea sabotilor de frana

Modul de actionare a sabotilor depinde de tipul mecanismului de actionare al sistemului de franare. Eficacitatea franei depinde in mare masura de modul de actionare al sabotilor.

Actionarea sabotilor de frana la franele cu actionare hidraulica

La franele cu actionare hidraulica actionarea sabotilor se face in majoritatea cazurilor, cu ajutorul unor cilindrii in interiorul carora se afla niste pistoane. Cilindrii hidraulici de actionare pot fi cu dubla actiune si cu simpla actiune. Cilindrii hidraulici cu dubla actiune au doua pistonase si se utilizeaza la franele simple, duo-duplex şi duo-servo. Cilindrii hidraulici cu simpla actiune au un singur pistonas si se utilizeaza la franele duplex sau uni servo.

Actionarea sabotilor de frana la franele cu actionare pneumatica

In cazul sistemelor de franare cu actionare pneumatica, actionarea sabotilor se face prin intermediul unei came sau cu ajutorul unor plungere deplasate cu un dispozitiv cu con si role. Forma simetrica a camei si respectiv a conului realizeaza o deplasare egala a celor doi saboti si in consecinta uzura egala, a garniturilor de frecare. Datorita faptului ca sabotul primar are tendinte de a se uza mai repede el este actionat cu o forta mai mica si ca urmare eficacitatea totala a franei este mai redusa.

Actionarea sabotilor de frana la franele de stationare sau de siguranta

In cazul in care pentru frana de stationare sau de siguranta se folosesc franele rotilor posterioare, iar acestea trebuie sa fie prevazute cu un sistem de actionare suplimentar. La franele cu cilindri hidraulici interiori sistemul de actionare a franei de stationare se compune din levier si tije comandate cu un cablu de la o maneta.

Tipuri de frane cu disc

Franele cu disc pot fi de tip deschis sau inchis. Cele de tip deschis se utilizeaza mai des la autoturisme, pe cand cele de tip inchis in special la autocamioane si autobuze.

Frana cu disc inchisa

Fata de frana cu disc inchisa prezinta avantajul unei bune protejari impotriva patrunderii apei si murdariei, putand fi usor ermetizata. Aceste frane pot fi cu sau fara efect servo. Franele cu disc inchise, avand suprafete de frictiune foarte mari prezinta avantajul unei uzuri mai reduse, datorita lucrului mecanic specific de frecare foarte mic. De asemenea regimul termic este mai scazut decat la o frana cu saboti echivalenta din punct de vedere al performantelor.

Frane cu tambur si banda exterioara

In trecut franele cu tambur si banda exterioara erau foarte raspandite la automobile, cand predominau mecanismele de actionare mecanica. In prezent ele se utilizeaza numai ca frane de stationare, dispuse pe transmisie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro