Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Asigurari generalitati


Principalele functii ale asigurarii sunt:
- distribuirea daunelor intre mai multi detinatori de polite, lucru ce nu poate fi realizat sub alta forma
- reducerea efectelor si a preocuparilor asiguratului, prin securitatea financiara oferita de asigurare

Tipuri de asigurari: 
- asigurarea RCA
- asigurari privind echipamentul electronic
- asigurari casco 
- asigurari medicale pentru calatorii in strainatate
- asigurari privind bunurile (cladiri si/sau continut) apartinand persoanelor juridice
- asigurari privind cladirile apartinand persoanelor fizice
- carte verde
- conditii generale privind asigurarea de raspundere civila legala
- asigurari de viata

Elementele tehnice ale asigurarii 
Asiguratorul
- este o persoana juridica care in schimbul primelor de asigurare incasate de la asigurati isi asuma raspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate, prin plata sumei asigurate la producerea unui eveniment asigurat sau de a plati o despagubire pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde fata de terte persoane.

Asiguratul
- este persoana fizica sau persoana juridica care in schimbul primei de asigurare platite asiguratorului, isi asigura bunurile impotriva anumitor riscuri, sau pentru prejudiciul pe care il poate produce unor terte pesoane. Beneficiarul asigurarii reprezinta persoana care are dreptul sa incaseze despagubirea sau suma asigurata fara insa ca aceasta sa fie parte la contractul de asigurare.

Contractantul
asigurarii este persoana fizica sau juridica care poate incheia o asigurare, fara insa ca aceasta sa obtina calitatea de asigurat.

Contractul de asigurare
se incheie in forma scrisa si va cuprinde:
  - numele sau denumirea, domiciliul sau sediul partilor contractante;
  - obiectul asigurarii: bunuri, persoane, raspundere civila, profesionala;
  - primele de asigurare;
  - sumele asigurate;
  - riscurile ce se asigura;
  - momentul inceperii si cel al incetarii raspunderii asiguratorului;
  - alte elemente care stabilesc drepturile si obligatiile partilor.

Riscul asigurat
- este evenimentul sau un grup de fenomene (evenimente) care odata produs datorita efectelor sale obliga pe asigurator sa plateasca asiguratului despagubirea sau suma asigurata.

Suma asigurata
- este partea din valoarea de asigurare pentru care asiguratorul isi asuma raspunderea in cazul producerii evenimentului pentru care s-a incheiat asigurarea. Suma asigurata reprezinta in toate cazurile limita maxima a raspunderii asiguratorului si constituie un element care sta la baza calculului primei de asigurare.

Prima de asigurare
- reprezinta suma de bani dinainte stabilita pe care asiguratul o plateste asiguratorului pentru ca acesta sa-si poata constitui fondul de asigurare necesar achitarii despagubirii la producerea riscului asigurat. Prima de asigurare se detrmina inmultind suma asigurata cu cotele de prima tarifara stabilita diferentiat in functie de forma de asigurare. 

Durata asigurarii
- reprezinta perioada de timp in care raman valabile raporturile de asigurare dintre asigurator si asigurat asa cum au fost ele stabilite prin contractul de asigurare.

Paguba sau dauna
- reprezinta pierderea intervenita la un bun asigurat ca urmare a producerii evenimentului impotriva caruia s-a incheiat asigurarea. Intalnim aici doua notiuni si anume paguba totala in cazul in care bunul a fost distrus in intregime si paguba partiala atunci cand pierderea intervenita este mai mica decat valoarea bunului.

Despagubirea platita de asigurator
- este suma de bani pe care asiguratorul o datoreaza asiguratului in vederea compensarii pagubei produse de riscul asigurat. Despagubirea de asigurare poate fi in limita sumei asigurate egala sau mai mica decat paguba in functie de principiul de raspundere al asiguratorului.

Se intalnesc trei principii:

Principiul raspunderii proportionale - in cazul aplicarii acestui principiu despagubirea de asigurare se stabileste in aceeasi proportie fata de paguba in care se afla suma asigurata fata de valoarea bunului asigurat.

Pricipiul primului risc - in cazul aplicarii acestui principiu despagubirea de asigurare este egala cu paguba fara a putea depasi nivelul sumei asigurate.

Principiul raspunderii limitate - in cazul aplicarii acestui principiu despagubirea de asigurare se acorda numai daca paguba produsa de riscul asigurat depaseste o anumita limita dinainte stabilita.

Partea din valoarea pagubei dinainte stabilita, care cade in sarcina asiguratului poarta denumirea de franciza. Ea poate fi de doua feluri: atinsa si deductibila.
  -in cazul francizei atinse, asiguratorul acopera in intregime paguba pana la nivelul sumei asigurate - daca aceasta este mai mare decat fransiza
  -franciza deductibila se scade in toate cazurile din paguba indiferent cat este volumul acesteia din urma.
Existenta francizei il determina pe asigurat sa manifeste mai multa grija pentru prevenirea pagubelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro