Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Arborele de distributie


La motoarele usoare si de putere medie, arborele de distributie este constituit ca o piesa unitara, avand de obicei o cama de admisie si alta de evacuare pentru fiecare cilindru. La unele motoare prevazute cu doi arbori de distributie in chiulasa, unul din ei actioneaza toate supapele de admisie, iar celalalt toate supapele de evacuare. Rolul de a comanda ridicarea supapei si a controla coborarea ei este indeplinit de profilul camei, ce este racordat la cercul de baza al acesteia. Numarul si asezarea camelor in lungul arborelui sunt determinate de numarul si dispunerea supapelor. Decalajele unghiulare dintre came depind de succesiunea functionarii cilindrilor. Arborele de distributie mai cuprinde zone cilindrice, de legatura intre came si fusuri de sprijin.
Calitatea functionarii mecanismului este influentata in mare masura de rigiditatea arborelui cu came. Pentru a se obtine o rigiditate superioara, impusa de solicitarile de incovoiere si rasucire, este necesar ca diametrul zonelor dintre came sa fie apropiat de diametrul cercului de baza. Elementele supuse frecarii - camele si fusurile - trebuie sa aiba duritate ridicata. Numarul fusurilor se alege astfel incat sa se reduca la minim frecarile in lagare si sa nu se micsoreze rigiditatea. Diametrul fusurilor depaseste diametrul cercului in care pot fi inscrise camele ceea ce face posibila introducerea axiala a arborelui in lagare. Cand arborele se monteaza in blocul cilindrilor si acesta este construit din fonta, lagarele sunt realizate din bucse de bronz sau din cuzineti de otel cu material antifrictiune, care se fixeaza in locasuri prelucrate in bloc. In cazul amplasarii arborelui in chiulasa fabricata din aliaj de aluminiu, in ea se prevad locasuri ce sustin nemijlocit fusurile, constituind astfel lagarele. La oricare din aceste solutii se asigura accesul uleiului pe fusuri, al caror joc in lagare se ia de 0,03…0,10 mm.
La capatul pe unde arborele cu came primeste miscarea se plaseaza roata dintata de antrenare. La motoarele cu aprindere prin scanteie, intr-una din zonele dintre doua came se prelucreaza o dantura elicoidala pentru actionarea distribuitorului de aprindere si a pompei de ulei. In alta zona se afla un excentric care comanda pompa de combustibil.
Deplasarea axiala a arborelui de distributie trebuie riguros controlata, deoarece ea influenteaza precizia indeplinirii functiilor lui.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro