Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Poluarea mediului si emisiile de noxe

Sursele emisiilor poluante ale unui motor de autovehicul sunt cauzate de arderea combustibilului si de etansarea imperfecta a cilindrilor motorului, a rezervorului de combustibil si a conductelor de alimentare. Noxele generate prin ardere sunt eliminate in atmosfera prin gazele de evacuare si partial prin gazele carterului motorului. Noxele determinate de etansarea imperfecta se evacueaza direct in atmosfera prin evaporarea combustibilului din instalatia de alimentare a motorului si din rezervorul de combustibil.
La inspectia tehnica periodica si la verificarile efectuate in trafic de catre reprezentantii politiei rutiere si Registrului Auto Roman, prima operatiune consta in controlarea etanseitatii evacuarii gazelor arse. Urmatoarea operatiune consta in determinarea concentratiei de CO cu ajutorul analizorului de gaze. Pentru autovehiculele EURO2 concentratia de CO la relanti-ul motorului nu trebuie sa depaseasca 0,5% din volumul de gaze arse, iar pentru autovehiculele echipate, cu EURO3 si 4 procentul nu trebuie sa depaseasca 0,3%.
In regim de acceleratie a motorului la cel puţin 2000 rotatii pe minut pentru autovehiculele cu EURO2 continutul de CO nu trebuie sa depaseasca 0,3% din volumul de gaze arse, iar pentru autovehiculele cu EURO3 si 4 procentul nu trebuie sa fie mai mare de 0,2%.
Pentru autovehiculele destinate transportului public de persoane si pentru cele de marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5t, emisiile poluante nu trebuie sa depaseasca limitele corespunzatoare treptei EURO 4, incepand de la 1 ianuarie 2007.
Sonda lambda sau „senzorul de oxigen" masoara cantitatea de oxigen din gazele de evacuare ale motorului. Calculatorul central al autovehiculului foloseste semnalele primite de la sonda lambda ajustand amestecul in vederea obtinerii acelui ideal L= 1 (14,8 kg aer cu 1 kg benzina fara plumb).
Pierderea semnificativa a puterii motorului, aparitia rateurilor la evacuare si functionarea anormala a motorului dupa pornirea acestuia sunt simptomele principale care avertizeaza asupra defectiunilor intervenite la convertizorul catalitic, motiv pentru care deplasarea poate fi continuata pentru scurt timp cu viteza redusa si cu motorul turat la minim pana la primul autoservice in masura sa remedieze defectiunile.
Detinatorii autovehiculelor echipate cu convertor catalitic trebuie sa evite pornirea motorului prin impingere sau remorcare, deoarece combustibilul ne ars poate patrunde in catalizatorul tricomponent si sa provoace distrugerea acestuia. Se recomanda utilizarea, cablurilor pentru alimentarea de la alta baterie de acumulatori.
In conformitate cu reglementările legale, concentratia maxima admisibila de CO pentru autovehiculele cu motor fara catalizator, fabricate pana in anul 1986, procentul este de 4,5% din volumul gazelor arse, iar pentru cele fabricate după 1 ianuarie 1987, valoarea procentului nu trebuie sa depaseasca 3,5% din volumul de gaze arse.
Emisia de CO in concentratie de 2,5%, stabilita cu analizatorul de gaze dupa, reglarea functionarii in gol, la turatia minima a motorului pe benzina fara catalizator tricomponent si sonda lambda indica faptul ca instalatia de alimentare cu carburant functioneaza normal.
Masurarea indicelui de fum la autovehiculele echipate cu motor Diesel consta in primul rand in verificarea etanseitatii evacuarii gazelor arse, apoi operatiunea se executa dupa ce motorul a ajuns la regimul termic de functionare normala (la cald) si dupa ce a fost accelerat de 2-3 ori pentru eliminarea completa a gazelor si curatarea traseului de evacuare.
Potrivit reglementarilor legale, valoarea maxima admisa a indicelui de fum este de 2,5 m pentru autovehiculele echipate cu motoarele Diesel cu aspiratie normala, 3,5 pentru cele supra-alimentate si de 1,5 pentru autovehiculele EURO4 si 5.
Starea tehnica necorespunzatoare a motorului si a celorlalte sisteme si instalatii ale autovehiculului duc la cresterea semnificativa a noxelor eliminate in atmosfera. Reducerea consumului de carburanti prin perfectionarea motorului cu ardere interna si folosirea combustibililor neconventionali contribuie la scaderea noxelor din gazele de evacuare.
Arderea amestecurilor sarace in regimurile de mers in gol, in regim de croaziera ori in regim de decelerare conduce la reducerea noxelor din gazele de evacuare.
Modificarea camerei de ardere (exemplu camera de ardere divizata) duce la coborarea nivelului noxelor. Cresterea raportului de comprimare in combinatie cu folosirea amestecurilor sarace contribuie semnificativ la reducerea nivelului noxelor. Recircularea gazelor de evacuare, racite in prealabil, fac ca amestecul de gaze care nu contin oxigen (sunt inerte din punct de vedere chimic) va reduce viteza de formare a oxizilor de azot (NOx) din noxe.
Folosirea camerei de ardere divizate dupa principiul stratificarii (amestec bogat in camera separata, amestec sarac in camera principala) contribuie la reducerea noxelor motorului cu aprindere prin comprimare.
Folosirea amestecurilor sarace la alimentarea motoarelor cu aprindere prin comprimare duce la scaderea noxelor din gazele de evacuare.
Folosirea la alimentarea motoarelor cu ardere interna a alcoolilor si eterilor, a gazelor naturale, hidrogenului ori a uleiurilor vegetale a demonstrat in urma cercetarilor efectuate, o reducere semnificativa a noxelor eliminate in gazele de evacuare. De exemplu, utilizarea gazului de petrol lichefiat, GPL, (cel mai folosit combustibil neconventional in tara noastra) prezinta si alte avantaje:

- pret mai scazut comparativ cu benzina;
- retele de distributie suficiente;
- amestecul GPL-aer este mult mai omogen decat amestecul aer-benzina;
- motorul cu ardere interna nu sufera modificari constructive importante.

Conducatorului de vehicul i se interzice sa circule atunci cand motorul emana noxe peste limita legal admisa ori al carui zgomot in mers sau stationare depaseste pragul fonic prevazut de lege ori care are montate dispozitive neomologate pe sistemul de evacuare al gazelor.
Circulatia autovehiculelor se interzice de fiecare data cand acestea depasesc pragul fonic prevazut de lege cu privire la zgomotul pe care il produc in mers sau in stationare.
Conducerea autovehiculului se interzice pe drumurile publice modernizate atunci cand are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila ori din care cad sau se scurg produse, substante ori materiale ce pot pune in pericol securitatea circulatiei rutiere. De asemenea, se interzice circulatia fara motiv intemeiat cu viteza redusa, stanjenind prin aceasta deplasarea normala a celorlalte vehicule.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro